Linkuri accesibilitate

Fostele șefe ale instanței supreme ar avea dosar penal la Secția Specială


Cristina Tarcea, fostă președintă a instanței supreme, ar fi acuzată de abuz în serviciu, din cauza completurilor de 5 judecători constituite ilegal.
Cristina Tarcea, fostă președintă a instanței supreme, ar fi acuzată de abuz în serviciu, din cauza completurilor de 5 judecători constituite ilegal.

Cristina Tarcea și Livia Stanciu, foste șefe ale ICCJ, ar avea un dosar penal la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), aflat în stadiul cercetării in rem, pentru abuz în serviciu. Motivul - constituirea ilegală a completurilor de 5 judecători.

Procurorii Secției pentru investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ) au deschis un dosar penal în care urmărirea penală se efectuează in rem, adică pentru fapte, în urma mai multor plângeri contra foștilor președinți ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea și Livia Stanciu, au declarat surse judiciare pentru Mediafax.

Una dintre plângerile care a fost conexată la dosar ar fi fost depusă de către Nicolae Marin, actualmente adjunctul SIIJ. Acuzațiile formulate în aceste plângeri sunt de abuz în serviciu, deoarece Cristina Tarcea și Livia Stanciu, ca președinți ai Instanței Supreme, ar fi încălcat dispozițiile legale cu privire la constituirea completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție și, prin aceasta, „au adus vătămări grave atât actului de justiție, cât și părților procesuale din cauzele judecate din completurile de 5 judecători”, conform surselor citate.

Curtea Constituţională a decis în 2018 că Instanța Supremă trebuie să schimbe imediat, prin tragere la sorți, toți membrii completurilor de 5, nu doar pe 4 dintre ei. Controversele pe această temă au început după ce au intrat în vigoare modificările la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, care prevedeau că vicepreședintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și președintele Secției Penale nu mai pot conduce completurile de 5 judecători, ci că toți magistrații din complet trebuie trași la sorți. Printr-o decizie internă a instanței supreme, s-a decis însă ca președintele și vicepreședintele ICCJ să aibă un loc de drept în aceste completuri, fără a mai fi trași la sorți.

Livia Stanciu a condus Înalta Curte de Casație și Justiție în perioada 2010-2016, în timp ce mandatul Cristina Tarcea, început pe 14 septembrie 2016, s-a încheiat în septembrie anul acesta, noul președinte al Instanței Supreme fiind Corina Corbu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG