Linkuri accesibilitate

Fostul agent CEDO Viorel Mocanu, declarat incompatibil de ANI. El pune decizia pe seama faptului că este avocatul lui Pintea


Viorel Mocanu, fost agent CEDO, găsit incompatibil de ANI pentru că a fost în același timp și membru în CA al Tarom de unde a încast 65.000 de lei
Viorel Mocanu, fost agent CEDO, găsit incompatibil de ANI pentru că a fost în același timp și membru în CA al Tarom de unde a încast 65.000 de lei

Viorel Mocanu, fost secretar de stat în MAE, a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate, care a constatat că, în perioada 16 aprilie - 15 iulie 2019, acesta a exercitat simultan funcția de Agent guvernamental la CEDO și membru în consiliul de administrație al TAROM.

Potrivit legii, funcția de membru al guvernului este incompatibilă cu cea de manager sau de membru în consiliile de administrație ale regiilor autonome, companiilor sau societăților naționale.

Constatarea stării de incompatibilitate duce la pierderea, de către persoana în cauză, a dreptului de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică timp de trei ani de la data la care a fost eliberat sau demis sau i-a încetat mandatul.

Viorel Mocanu a fost schimbat din funcție în septembrie trecut și înlocuit de fostul premier Viorica Dăncilă cu Maya Teodoriu, fost judecător la Curtea Constituțională.

Un Memorandum intern din 11 martie 2019 a fost înaintat fostului ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, de agentul CEDO de la acea vreme, Viorel Mocanu și semnat de Meleșcanu cu „Aprob”.

Documentul era, de fapt, o pledoarie în favoarea lui Liviu Dragnea, pe atunci în libertate, care încerca să obțină la curtea de la Strasbourg o condamnare a statului român, pentru a putea cere în țară o revizuire a sentinței lui în dosarul fraudei la referendumul din 2009, în care a fost condamnat cu suspendare la doi ani de închisoare.

O astfel de revizuire l-ar fi ajutat să scape de închisoare, dacă în procesul „angajărilor fictive” ar fi primit condamnare cu suspendare, sau de cumulul pedepsei, în situația în care condamanarea era cu executare.

În 2017, Dragnea a deschis la CEDO un proces împotriva statului român, după ce, pe 24 aprilie 2017, Curtea Supremă îi respinsese și contestația la executare.

Dragnea s-a plâns la CEDO că un magistrat asistent s-a aflat printre cei care au semnat motivarea deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție din România de condamnare. Avocatul lui Dragnea, irlandezul Bernard O' Connor, a invocat jurisprudența CEDO în cazul „Cerovsek și Bozicnik v. Slovenia”.

În 6 decembrie 2018, fostul agent guvernamental la CEDO, de dinaintea lui Mocanu, Catrinel Brumar, a combătut argumentele avocatului lui Dragnea și a argumentat că nu se aplică precedentul din Slovenia.

Brumar a fost demisă din funcție de Viorica Dăncilă și înlocuită cu Viorel Mocanu.

În noiembrie trecut, după demiterea guvernului Dăncilă prin moțiune de cenzură și preluarea puterii de către liberali, ministrul Bogdan Aurescu a dispus retragerea pledoariei favorabile lui Dragnea, făcută de fostul agent la CEDO Viorel Mocanu.

Decizia, a dat asigurări Aurescu, a fost luată în baza argumentației direcției de resort din MAE.

Analiza făcută de Direcția Agent Guvernamental din cadrul MAE a constatat că observațiile fostului agent guvernamental, Viorel Mocanu, erau în detrimentul intereselor statului român și ”nesocoteau punctele de vedere transmise de autoritățile naționale cu competențe în domeniul de referință”.

Ministerul de Externe a solicitat CEDO să ”permită transmiterea de noi observații în aceste cauze, care să reflecte prevederile legale și practica națională în materie.”

Cât privește decizia de joi a ANI, Viorel Mocanu o pune pe seama faptul că este avocat al Sorinei Pintea, fostul ministru PSD al Sănătății arestată săptămâna trecută pentru luare de mită într-un dosar de achiziții la spitalul din Baia Mare, unde era manager.

El spune că, prin decizia de joi a ANI, „se încearcă deturnarea atenției publice de la încălcările drepturilor omului comise de autorități în cazul doamnei Sorina Pintea nu sunt deloc întâmplătoare.” Încălcarea drepturilor omului la care se referă Mocanu este, de fapt, o prevedere dintr-un regulament care stabilește care sunt condițiile în care sunt transportați deținuții, Pintea neîncadrându-se în niciuna dintre prevederile care i-ar permite să fie transportată fără cătușe la mâini.

Mocanu susține că ANI nu l-a informat cu privire la soluția dată, că informația în ceea ce-l privește ar fi fost diseminată fără protejarea datelor cu caracter personal și susține că nu a fost nicio clipă incompatibil, pentru că, de fapt, secretarii de stat nu sunt membri ai guvernului.

El face o legătură între soluția dată de ANI și condiția sa de avocat al lui Pintea, susținând că decizia ANI este o formă de presiune făcută asupra sa, fără a spune ce și cui i-ar profita ca el, avocat al unui inculpat, să fie declarat incompatibil.

Potrivit declarației de avere, Mocanu a încasat de la Tarom 65.808 lei.

XS
SM
MD
LG