Linkuri accesibilitate

Restituirile ANRP: Fostul deputat Ioan Oltean scapă de acuzația de trafic de influență


DNA a clasat dosarul de trafic de influență al fostului deputat PDL Ioan Oltean, care ar fi primit 600.000 de euro mită de la omul de afaceri Mihai Rotaru, acționar al Universității Craiova, ca să-l ajute să obțină o despăgubire necuvenită intervenind la fosta conducere a ANRP, potrivit unui răspuns al DNA către ziare.com, confirmând astfel informațiile din presa locală.

În schimb, procurorii anticorupție au menținut acuzația de complicitate la abuz în serviciu față de Ioan Oltean și Mihai Rotaru. De asemenea, fosta conducerea a ANRP rămâne în continuare cercetată pentru despăgubirea de 20 de milioane de euro dată lui Rotaru.

Potrivit procurorilor, Oltean ar fi trebuit ca, în schimbul banilor, să intervină la fosta președintă a Autorității Naționale de Restituire a Proprietăților, Crinuța Dumitrean, ca să-i ofere lui Rotaru o despăgubire de peste 20 de milioane de euro.

La ultima sa audiere la DNA, care a avut loc în vara anului trecut, Oltean a spus că nu a fost niciodată în Chitila, unde a fost acuzat că ar fi primit șpaga, în curtea unei biserici.

„La data de 27 noiembrie 2009, inculpatul Rotaru Mihai a cumpărat contra sumei de 750.000 euro drepturile litigioase pe care o persoană le deținea asupra unui teren în suprafață de 61.857 mp, situat în municipiul Pitești, județul Argeș. Persoana respectivă a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces în instanță (…) Terenul în cauză a fost supraevaluat cu suma de 98.780.835 lei (de 10 ori față de prețul real)”, transmite DNA în comunicatul de presă din iulie 2016 când a fost trimis dosarul la instnață.

Un an mai târziu, în 2017, judecătorii au decis restituirea dosarului la DNA.

Mihai Rotaru, acționar la clubul de fotbal Universitatea Craiova, este unul dintre samsarii de drepturi litigioase aflat în top 10, pe locul 5, cu o despăgubire de 44 de milioane de euro, primită între 2008 și 2011. 500.000 de lei în bani, în 2009, restul în acțiuni a Fondul Proprietatea, scrie G4Media.

Întregul dosar a pornit de la denunțul făcut de fostul preot paroh al bisericii din Chitila, Adrian Alexandrescu, care le-a declarat procurorilor că Oltean ar fi primit un sac de bani în 2010, în curtea bisericii sale, de la Rotaru, prin intermediul șoferului său. Fostul preot nu explică, însă, de unde știa cu precizie câți bani erau în sac iar declarația sa are credibilitatea unui denunț făcut în penitenciar, pe când executa o pedeapsă cu închisoare pentru corupție, tot pentru despăgubiri de la ANRP. El a fost eliberat condiționat în 2015.

XS
SM
MD
LG