Linkuri accesibilitate

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, reținut la Chișinău. El a fugit din țară după condamnare. Ce spune MJ


 Imagine generică
Imagine generică

Cristian Rizea, fost deputat social-democrat român, a fost arestat marți după-masă la Chișinău în vederea extrădării în România, unde a fost condamnat pentru corupție.

Știrea arestării fostului politician dat în urmărire prin Interpol a venit la câteva ore după ce președintele Igor Dodon i-a anulat cetățenia moldoveană dobândită în 2018. Poliția din Republica Moldova a confirmat reținerea sa și a spus că Rizea a obținut cetățenia în mod fraudulos.

Rizea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România la 4 ani și 8 luni de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani, după ce a cerut și primit mită 300.000 de euro de la un om de afaceri.

Înainte de reținerea sa, Rizeaa anunțat că avocați săi vor contesta retragerea „abuzivă” a cetățeniei.

„Infractorii din România au plătit milioane de euro mafiei politice patronate de Igor Dodon si Vladimir Plahotniuc care vor să secătuiească Republica Moldova, așa cum au făcut-o până acum. Avocații mei deja completează actele și fac sesizări către Curtea Constituțională. E un fapt abuziv de a retrage cetățenia fără niciun motiv, la presiunea banilor negri. Vladimir Plahotniuc este cel care i-a dat bani lui Ponta în campania pentru alegerile prezidențiale. De aceea era prezent (Ponta - n.r.) la toate întâlnirile din Chișinău, chiar și atunci când nu era prim-ministru. Acest om (Vladimir Plathoniuc - n.r.) a devalizat ultimii zece ani în Republica Moldova. Igor Dodon este sub papucul lui Plahotniuc. Este un om șantajabil. (Plahotniuc - n.r.). Îi controlează pe toți, mai puțin pe Maia Sandu și Andrei Nastase. În rest, îi controlează pe toți. Și, poate, câțiva mai sunt. Ăsta e rezultatul: oameni care pot fi controlați ușor”, a declarat Rizea.

Întrebat dacă se teme că va fi extrădat, fostul deputat a răspuns: „Nu am cum, există un proces”.

„Ministerul român al Justiţiei va proceda potrivit prevederilor legale aplicabile, precum şi cu respectarea cadrului juridic multilateral (la nivelul Consiliului Europei) și bilateral, (respectiv tratatului între România şi Republica Moldova privind asistenţa juridică în materie civilă şi penală, semnat la Chişinău la 6 iulie 1996)”, a anunțat ministerul român al Justiției marți seară.

Autoritățile române au cerut pe 25 aprilie 2019 extrădarea lui Rizea din Republica Moldova, dar autoritățile moldovene au transmis pe 7 iunie că nu-l pot extrăda pe Rizea pentru că este cetățean al Republicii Moldova. În schimb, Chișinăul „şi-a exprimat disponibilitatea de a examina o eventuală cerere de recunoaștere a sentinței pronunțată de instanțele românești, pentru a prelua executarea pedepsei aplicate susnumitului într-un penitenciar din Republica Moldova”, spune ministerul român al Justiției.

Pe 14 octombrie, ministerul român al Justiției a transmis documentele necesare pentru preluarea executării pedepsei de către autoritățile de la Chișinău, făcându-se mai multe reveniri în cauză către autoritățile moldovene în vederea primirii unui răspuns.

Chișinăul a transmis că solicitarea a fost trimisă Judecătoriei Chişinău (sediul Ciocana), iar după ce aceasta va decide asupra solicitării menționate, Ministerul Justiției al Republicii Moldova va informa Ministerul Justiției al României în acest sens. „Până la această oră nu există alte comunicări oficiale din partea Ministerului Justiției din Republica Moldova”, transmite MJ.

XS
SM
MD
LG