Linkuri accesibilitate

Fostul director al INCAS, anchetat de DNA, nu a depus declarații de avere și interese. ANI, investigație după o solicitare Europa Liberă


Cătălin Nae, fost director INCAS, cercetat de DNA, nu a depus nicio declarație de avere și de interese. ANI investighează speța.

Conducerea Institutului Național de Cercetări Aerospațiale și alți funcționari cu posturi de conducere nu au depus niciodată declarațiile de avere și interese.

Informația vine de la ANI, la solicitarea Europa Liberă. Mai mult, Agenția anunță că va deschide o verificare în acest caz. Printre cei care nu și-au declarat niciodată averea este și Cătălin Nae, fost director INCAS, acuzat de DNA de abuz în serviciu, cu un prejudiciu de 5 milioane de euro.

Pe 21 aprilie, Europa Liberă a publicat un articol în care descria mecanismul prin care INCAS a încheiat afaceri cu firme fără nicio experiență în domeniul cercetării, pentru realizarea unor studii sau intervenții tehnologice. Informațiile veneau din rechizitoriul întocmit de DNA în dosarul în care este cercetat fostul director, Cătălin Nae, și patru oameni de afaceri.

În documentarea pentru articol, jurnaliștii de la Europa Liberă au căutat și declarația de avere a fostului director. Nu a fost de găsit. Nici a lui și nici a vreunui alt manager din instituție.

Pe pagina oficială a INCAS nu există o secțiune dedicată declarațiilor de avere și interese, și nici pe site-ul ANI nu sunt. Așa că Europa Liberă a solicitat Agenției de Integritate un punct de vedere.

Din răspunsul primit reiese că, deși INCAS funcționează din 2008, și se supune legii privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, aceste declarații nu au fost depuse niciodată.

Aveau obligația să depună astfel de declarațiii, “persoanele cu funcţii de conducere şi de control din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială Elie Carafoli, precum și persoanele angajate cu contract individual de muncă, care administrează sau implementează programe ori proiecte finanţate din fonduri externe sau din fonduri bugetare”, se menționează în răspunsul ANI pentru Europa Liberă.

“Din verificările efectuate în baza de date a Agenției Naționale de Integritate, vă comunicăm că nu au fost identificate declarații de avere și de interese depuse de persoane care fac parte din conducerea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială "Elie Carafoli" - I.N.C.A.S” - sursa ANI, pentru Europa Liberă

Mai mult, Agenția a comunicat că va solicita Direcției Generale Inspecția de Integritate din cadrul ANI să facă verificările care se impun potrivit legii.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG