Linkuri accesibilitate

Fostul episcop al Hușilor, arestat preventiv pentru 30 de zile. Decizia nu este definitivă


Fostul episcop de Huşi, Corneliu Onilă, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de magistraţii din Iaşi. Aceeaşi măsură a fost luată şi pentru Sebastian Jitaru, fost arhimandrit. Decizia poate fi atacată cu apel.

În dosarul preoților Corneliu Onilă și Sebastian Jitaru, cercetați de procurorii de la Curtea de Apel Iași pentru agresiune sexuală, sunt trei victime minore, iar una dintre ele a fost abuzată de ambii preoți, potrivit referatului cu propunere de arestare, citat de Mediafax.

„În referatul de arestare preventivă se face referire la o victimă, care ar fi o victimă comună”, a declarat presei Carmen Codreanu, avocata lui Sebastian Jitaru.

Și fostul episcop de Huși a pledat nevinovat. Potrivit avocatului său, acesta consideră că „probele administrate la dosarul cauzei nu sunt elocvente”.

„Este o singură parte vătămată în ceea ce îl privește pe clientul meu. (...) Există o singură victimă comună. Restul sunt ale celuilalt inculpat", a declarat Liviu Bran, avocatul lui Onilă.

Cât despre filmulețele care au ajuns și în spațiul public, în care se presupune că fostul episcop de Huși întreține relații sexuale cu cineva, avocatul lui Onilă a declarat că „nu au fost de nimeni catalogate că ar fi autentice și atunci, în momentul ăsta, trebuie să pornim de la prezumția de nevinovăție".

***

Cornel Onilă, episcop retras al Hușilor în canon la Văratec, după implicarea sa într-un scandal sexual în care procurorii îi rezervaseră doar postura de victimă șantajată, a fost reținut de procurorii ieșeni pentru viol și abuz sexual asupra unui elev minor de la seminarul ortodox „Ioan Gură de Aur”, din orașul vasluian unde era profesor, scriu jurnaliștii de la Să fie lumină.

În același dosar, alături de Onilă a fost emis mandat și pentru fostul arhimandrit al Catedralei Episcopale din Huși, Sebastian Jitaru, caterisit (destituit din rândurile clerului) și aflat acum în pușcărie, după ce l-a șantajat pe superiorul său ierarhic cu filmări ale abuzurilor sexuale pentru a obține funcția de episcop vicar de Huși și un loc pe viață în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române alături de Onilă.

Jitaru este el însuși acuzat de mai multe fapte de viol și abuz sexual asupra unor elevi minori de la seminar.

La vremea instrumentării dosarului lui Jitaru, lui Onilă i s-a menținut doar postura de victimă șantajată, fără ca procurorii DNA Iași să-și pună întrebări în cheie penală despre faptele cu care era șantajat.

Deși s-a retras din prima linie a ierarhiei bisericești, Onilă și-a păstrat statutul și demnitatea, măicuțele de la mănăstirea Văratec (județul Neamț) fiind obligate să i se adreseze, conform demnității arhierești, cu „preasfințite”.

Printr-o decizie a Sfântului Sinod, care l-a judecat în 2017, a fost trimis să-şi ispăşească păcatele într-o casă de oaspeţi a Mănăstirii Văratec. Pe lângă salariul aferent funcţiei de episcop (retras), beneficiază de aghiotant, şofer, fiind îngrijit şi hrănit de măicuţele de la mănăstire.

La scurt timp de la „condamnarea” sa, a fost văzut în vacanță în Alsacia, la mai multe restaurante din zonă, în ținută de mirean.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG