Linkuri accesibilitate

Fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu și Cristian Boureanu, trimiși în judecată pentru corupție. Mită de 20 mil.euro


Sebastian Vlădescu și alți foști oficiali români sunt acuzați că au luat mită 20 de milioane de euro.
Sebastian Vlădescu și alți foști oficiali români sunt acuzați că au luat mită 20 de milioane de euro.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe fostul ministru liberal de Finanțe Sebastian Vlădescu, pe fostul deputat Cristian Boureanu și pe fostul șef al Eximbank Ionuț Costea într-un dosar de corupție. Ei sunt acuzați de luare de mită și trafic de influență.

Fostul ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, este acuzat de luare de mită și trafic de influență, fostul șef al Eximbank, care a lucrat în Ministerul Finanțelor, Mircea Ionuț Costea (cumnatul lui Mircea Geoană) este acuzat de trafic de influență și complicitate la luare de mită, iar fostul deputat Cristian Boureanu este acuzat de trafic de influență. În dosar au mai fost trimiși în judecată un administrator al unei firme care era apropiată de conducerea CFR și fostul secretar de la Transporturi, Constantin Dascălu.

Dosarul vizează plăți făcute de o firmă străină, în perioada 2005-2017, în valoare de 20 de milioane de euro, pe post de comisioane pentru oficiali români cu influență asupra CFR, în vederea încheierii și derulării unor contracte de reabilitare a căilor ferate.

„În contextul licitației organizate pentru reabilitarea unei linii ferate, reprezentanții companiei străine au convenit cu Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe, Costea Mircea-Ionuț și cu persoana apropiată de conducerea CNCFR, să le plătească eșalonat, pe toată durata contractului, un comision de 3,5% din sumele încasate de la statul român”, arată procurorii DNA într-un comunicat de presă.

Pentru a masca mita, a fost creat un circuit fictiv al banilor, prin contracte de consultanță plătite unei case de avocatură, căreia i s-au plătit în perioada 2006-2011 servicii inexistente, în valoare de peste 39 de milioane de lei. Mai departe, casa de avocatură a încheiat contracte cu firme offshore, controlate de inculpați, iar banii au ajuns astfel la ei, conform DNA. Astfel, la Sebastian Vlădescu ar fi ajuns un milion de euro, la Ionuț Costea peste 3 milioane de lei și peste 2,3 milioane de euro. Persoana apropiată de conducerea CFR ar fi primit și ea peste 3 milioane de lei și peste un milion de euro.

Ulterior, în anul 2009, din cauza crizei economice, statul român a început să întârzie plățile către compania care plătea mita. S-a ajuns astfel la o nouă înțelegere: comisionul plătit lui Sebastian Vlădescu, Cristian Boureanu și Constantin Dascălu trebuia să crească la 10% din sumele încasate de companie de la stat.

S-a creat un nou circuit al banilor, arată DNA: compania străină a transferat 11.781.842 de euro în conturile a două firme offshore, controlate de un român din străinătate. Banii au fost mutați apoi în alte firme offshore, „stratificate pe 5 niveluri, pentru a îngreuna eventuala urmărie a traseului banilor”, conform procurorilor.

Ulterior, banii au ajuns la inculpați: Sebastian Vlădescu a primit 2.242.000 euro, Constantin Dascălu 1.114.000 euro, iar Cristian Boureanu 2.111.799 euro. Un director al companiei străine, care a primit și el 1,1 milioane de euro din această sumă, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA.

Cei care au intermediat transferul sumelor de bani și care au dat și ei denunțuri la DNA și-au oprit 389.531 de euro în prima etapă și 929.535 de euro în a doua etapă a plăților comisioanelor.

Procurorii DNA au deschis acest dosar după ce procurorii din țara de unde provine compania mituitoare i-au cooptat în anchetă. DNA a colaborat cu organe judiciare din 7 țări - Austria, Elveția, Cipru, Marea Britanie, SUA, Lituania și Bulgaria.

Inculpații din acest dosar au depus cauțiuni totale de 4,2 milioane de euro, în schimbul cercetării lor în libertate, pe parcursul urmăririi penale.

Dosarul va fi judecat de instanța supremă.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG