Linkuri accesibilitate

Fostul ministru de Interne Cristian David, achitat. El era acuzat că a luat mită 500.000 de euro


Cristian David, fost ministru de Interne în cabinetul Tăriceanu.
Cristian David, fost ministru de Interne în cabinetul Tăriceanu.

Fostul ministru liberal de Interne Cristian David a fost achitat de instanța supremă, după ce inițial fusese condamnat la 5 ani de închisoare, într-un dosar în care era acuzat că ar fi luat mită 500.000 de euro.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Cristian David în 2015, acuzându-l că a luat mită 500.000 de euro pentru a facilita obținerea unor despăgubiri pentru drepturi litigioase în județul Buzău, acolo unde prefect era un alt liberal, Cristinel Bîgiu. Faptele s-au petrecut în perioada 2007-2008 și vizau despăgubirile pentru 15 hectare de teren în intravilanul orașului Buzău, conform procurorilor DNA.

Un complet de trei judecători al instanței supreme l-a condamnat pe David la 5 ani de închisoare, în 2017, însă astăzi sentința a fost răsturnată de completul de 5 al instanței supreme. David, precum și ceilalți inculpați din dosar, au fost achitați.

Mita ar fi fost cerută și primită de șeful de cabinet al lui David, Valeriu Roger Nițescu, care a primit suma de 600.000 de euro.

Cristinel Bîgiu, pe atunci prefect de Buzău, a cerut și el mită 1 milion de euro, pentru a interveni la persoanele decidente din comisia de fond funciar, însă a primit doar 700.000 de euro, conform DNA.

„Pentru a masca originea sumelor primite cu titlu de mită şi pentru a evita tragerea la răspundere penală, au fost încheiate mai multe contracte de vânzare – cumpărare, având ca obiect tranzacţii imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârşirea infracţiunilor de corupţie”, arătau procurorii la momentul trimiterii în judecată.

Cristian David a fost ministru de Interne în guvernul Tăriceanu, între 2007 și 2008.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG