Linkuri accesibilitate

Fostul președinte georgian, Miheil Saakașvili, transferat înapoi în penitenciar


Fostul președinte georgian Miheil Saakașvili a fost transferat noaptea, pe ascuns, din spitalul militar din Gori în închisoarea din Rustavi.
Fostul președinte georgian Miheil Saakașvili a fost transferat noaptea, pe ascuns, din spitalul militar din Gori în închisoarea din Rustavi.

 Avocații fostului președinte georgian și-au exprimat îngrijorarea cu privire la starea sa de sănătate după ce Miheil Saakașvili a fost transferat, peste noapte, de la un spital militar din Gori la o închisoare din Rustavi.

„Nu știu cât de extremă este situația în urma transportării sale” la închisoare”, a declarat jurnaliștilor avocatul său Nika Gvaramia pe 30 decembrie. „Trebuie să văd dacă prizonierul este în viață”.

Gvaramia a susținut că Saakașvili a fost, de fapt, „răpit” și că nici avocații săi și nici familia sa nu au informații despre starea lui.

Avocații apărării sperau să se întâlnească cu Saakașvili la închisoarea numărul 12 din Rustavi pe 30 decembrie.

Administrația penitenciarelor din Georgia a confirmat pe 30 decembrie că „condamnatul Mihail Saakașvili se află în închisoarea numărul 12” din Rustavi.

Un parlamentar al partidului de guvernământ Visul Georgian, David Sergeyenko, a declarat jurnaliştilor că Saakașvili a fost externat din spital după ce medicii au stabilit că sănătatea lui s-a „stabilizat”.

Saakașvili era programat pentru transferul din spital în penitenciar pe 27 decembrie, dar mutarea sa a fost amânată după ce ar fi leșinat la aflarea deciziei. Un reprezentant al ombudsmanului georgian Nino Lomdzharia l-a vizitat pe Saakașvili în spitalul din Gori pe 28 decembrie.

Saakașvili, în vârstă de 54 de ani, se află în arest de pe 1 octombrie, când a fost reținut la scurt timp după ce s-a întors în Georgia din exilul autoimpus în Ucraina. El ispășește o pedeapsă de șase ani după ce a fost condamnat în lipsă pentru abuz în serviciu.

El a fost transferat la Spitalul Militar din Gori pe 19 noiembrie, după ce a stat 50 de zile în greva foamei pentru a protesta împotriva condamnării sale despre care spune că a fost motivată politic.

Saakașvili și susținătorii săi s-au plâns că a fost maltratat și „torturat” în timp ce se afla în arest.

Pe 18 decembrie, o echipă medicală independentă l-a examinat și a decis că sănătatea lui a fost serios compromisă „ca urmare a torturii, a relelor tratamente, a îngrijirilor medicale inadecvate și a grevei foamei prelungite”.

Ministerul de Externe al Ucrainei a cerut, pe 28 decembrie, autorităților georgiene să-l trateze pe Saakașvili, care are cetățenie ucraineană, „cu respect”, adăugând că are nevoie de tratament medical suplimentar.

Saakashvili a fost președinte al Georgiei din 2004 până în 2013.

XS
SM
MD
LG