Linkuri accesibilitate

Fostul președinte georgian, Mihail Saakașvili, arestat după întoarcerea din exil


Fostul președinte Mihail Saakașvili, în momentul arestării sale
Fostul președinte Mihail Saakașvili, în momentul arestării sale

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili a fost arestat vineri, după revenirea sa din exil în ajunul alegerilor locale.

El a fost preluat de executorii judecătorești și dus la un penitenciar, a anunțat prim-ministrul Irakli Garibașvili vineri, la aproximativ 18 ore după ce Saakașvili a anunțat că s-a întors în țara din sudul Caucazului după o absență de opt ani.

Ministerul de Interne a declarat ulterior că Saakașvili a fost dus la penitenciarul Rustavi din sud-vestul Georgiei.

Ministerul a distribuit un videoclip care arăta un Saakașvili zâmbitor, în cătușe, duc către o mașină, la ieșirea dintr-o clădire.

Saakașvili, condamnat în lipsă și autoexilat în Ucraina de 8 ani, și-a făcut publică intenția, la începutul acestei săptămâni de a se întoarce acasă pentru alegerile locale din 2 octombrie, în ciuda pericolului de a fi dus la închisoare, susținând că vrea să ajute la „salvarea țării” pe fondul unei crize politice prelungite.

Politicianul spune că acuzațiile împotriva sa au fost instrumentate politic.

Actualul președinte spune, însă, despre predecesorul său că este un „criminal”.

„Vreau să informez publicul că cel de-al treilea președinte al Georgiei, persoana căutată Mihail Saakașvili, a fost reținut. A fost transferat la penitenciar ”, a declarat Irakli Garibașvili într-o scurtă conferință de presă.

Executorii judecătorești „aveau informații prealabile despre mișcările Saakashvili, începând din Ucraina, către Georgia”, a spus el, adăugând că „agențiile cele mai importante au colaborat și au ales un moment și un loc cu șanse minime de interferență externă”.

El nu a oferit detalii despre circumstanțele arestării lui Saakașvili.

Locația lui Saakașvili a rămas necunoscută ore în șir după ce acesta a spus într-un videoclip postat pe Facebook în zorii zilei de 2 octombrie că se află în orașul Batumi de la Marea Neagră.

Autoritățile au spus mai târziu că nu există nicio evidență a trecerii frontierei de Saakașvili, iar partidul de guvernământ Visul Georgian l-a acuzat că a planificat întoarcerea sa pe fondul unei crize politice prelungite.

La începutul acestei săptămâni, Saakașvili a scris pe pagina sa de Facebook că „soarta Georgiei este decisă. Supraviețuirea Georgiei este în joc și de aceea am luat un bilet pentru seara zilei de 2 octombrie, astfel încât să pot fi alături de voi și să vă protejez (politic), ca să pot lua parte la salvarea Georgiei."

Vă cer tuturor să mergeți și să votați Mișcarea Națională Unită”, a spus Saakașvili, referindu-se la principalul partid de opoziție, pe care el l-a fondat.

De asemenea, a postat o fotografie cu biletul de avion. Europa Liberă a citat surse de pe aeroportul internațional Borîspil din Kiev spunând că Saakașvili „nu a părăsit Ucraina” prin aeroport.

Ministrul adjunct al Afacerilor Interne al Georgiei, Alexandr Darahvelidze, a declarat că fostul președinte „nu a trecut granița cu Georgia”.

„Pot spune cu precizie și sigur că Mihail Saakașvili nu a părăsit teritoriul ucrainean”, a spus Darahvelidze.

Garibașvili a spus că poliția îl va aresta pe Saakașvili imediat ce va păși pe pământul georgian.

În iunie 2018, Saakașvili a fost condamnat în lipsă la nouă ani de închisoare după ce a fost inculpat pentru abuz de putere.

El a fost președinte al Georgiei din ianuarie 2004 până în noiembrie 2013.

După plecarea sa din Georgia, Saakașvili s-a refugiat în Ucraina, unde, cu susținerea fostului președinte Petro Poroșenko, a devenit guvernatorul Odesei.

Relațiile s-au stricat, însă, între cei doi, iar Poroșenko i-a retras lui Saakașvili cetățenia ucraineană, devenind în acest fel apatrid.

Ulterior, Volodimir Zelenski i-a reacordat lui Saakașvili cetățenia ucraineană.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG