Linkuri accesibilitate

Fostul premier bulgar Boyko Borisov a fost reținut într-un dosar de corupție al Parchetului European


Fostul premier bulgar Boyko Borisov, pe bancheta din spate a mașinii, în urma reținerii sale într-o anchetă anticorupție a Parchetului European condus de Laura Kovesi.
Fostul premier bulgar Boyko Borisov, pe bancheta din spate a mașinii, în urma reținerii sale într-o anchetă anticorupție a Parchetului European condus de Laura Kovesi.

Boyko Borisov, fost prim-ministru bulgar, a fost reținut joi seară, într-o operațiune a poliției condusă de Parchetul UE, a anunțat Ministerul de Interne de la Sofia.

Alături de Boyko Borius au mai fost reținuți Vladislav Goranov, fost ministru de Finanțe, Menda Stoyanova, fosta șefă a comisiei bugetare parlamentare, și Sevdalina Arnaudova, consilieră a fostului premier bulgar.

„O operațiune de amploare este în curs de desfășurare în legătură cu 120 de cazuri ale Parchetului European din Bulgaria. Percheziții și confiscări sunt efectuate la numeroase adrese. Boyko Borisov, Vladislav Goranov, Menda Stoyanova și Sevdalina Arnaudova sunt în prezent reținuți”, a precizat Ministerul de Interne al Bulgariei.

Boyko Borisov, în vârstă de 62 de ani, este în prezent liderul partidului de opoziție de centru-dreapta GERB.

Ministerul nu a oferit detalii, dar televiziunea publică BNT a declarat că aceste cazuri se referă la „utilizarea abuzivă a ajutorului UE”.

Perchezițiile și confiscările au continuat la numeroase adrese din întreaga țară.

„Nimeni nu este mai presus de lege!”, a postat noul prim-ministru al Bulgariei, Kiril Petkov, pe pagina sa oficială de Facebook, după confirmarea informației.

Partidul anticorupție nou format al lui Petkov a câștigat alegerile din Bulgaria de anul trecut cu un mesaj de „toleranță zero față de corupție”.

Kovesi a vizitat capitala Bulgariei

Operațiunea a avut loc după o vizită la Sofia, în perioada 16-17 martie, a procurorului-șef european Laura Kovesi. Aceasta a lăudat „determinarea, leadership-ul și viziunea convingătoare a lui Petkov privind lupta împotriva corupției”.

„Acum este momentul ca autoritățile bulgare relevante să facă echipă cu noi, inclusiv în cazuri deosebit de sensibile”, a declarat Kovesi.

„Acesta este motivul pentru care existăm. Acesta este motivul pentru care suntem aici”, a spus Kovesi, adăugând că procurorii europeni au deschis 120 de anchete privind fraude cu bani europeni legate de licitații publice, subvenții agricole, construcții și fonduri de recuperare privind pandemia.

Byko Borisov a fost acuzat de corupție de mai multe ori de-a lungul anilor, acuzații pe care le-a respins de fiecare dată.

XS
SM
MD
LG