Linkuri accesibilitate

Fostul prinț moștenitor al Iordaniei, decis să încalce ordinul de arest la domiciliu


Prințul Hamzah, cu mama sa, regina Noor

Fostul prinț moștenitor al Iordaniei a spus că nu va respecta ordinele guvernamentale de a nu mai comunica cu lumea exterioară și de a rămâne în arest la domiciliu.

Într-o serie de înregistrări video oferite BBC, prințul Hamzah bin Hussein, în vârstă de 41 de ani, a anunțat că a fost plasat sâmbătă în arest la domiciliu.

El a fost acuzat că a complotat cu „entități străine” pentru a destabiliza regatul.

Prinţul Hamza este vizat de o anchetă care vizează descoperirea a ceea ce oficialii palatului au descris drept „un complot complex şi la scară largă” pentru a-l răsturna pe regele Abdullah al II-lea.

Acest complot "a inclus cel puţin încă un membru al familiei regale, precum şi şefi de triburi şi membri ai direcţiei de securitate a ţării”, Washington Post care citează un înalt oficial al unui serviciu de informaţii din Orientul Mijlociu.

Fostul moștenitor al tronului neagă acuzațiile de conspirație care i-au fost aduse, în schimb i-a acuzat pe liderii Iordaniei de corupție și incompetență.

"Nu fac parte din niciun complot sau vreo organizaţie”, s-a apărat prinţul în videoclip. El spune că nu mai poate să-şi exprime opinia sau să critice autorităţile „fără a fi intimidat, hărţuit sau ameninţat ".

Puterea iordaniană crede că „interesele sale personale, interesele sale financiare, corupţia sa sunt mai importante decât viaţa, demnitatea şi viitorul celor zece milioane de oameni care trăiesc aici”, a acuzat prinţul Hamza.

"Din păcate, această ţară s-a scufundat în corupţie, nepotism şi administrare defectuoasă, ducând la anihilarea sau pierderea speranţei”, a adăugat prințul.

Opoziția a lansat o înregistrare în care prințul spune că nu se va supune ordinelor autorităților.

El a spus că nu va face nimic care să ducă la escaladarea situației, dar că nu se va supune ordinelor de a nu ieși, de a nu transmite tweet-uri și de a nu comunica cu oamenii, în afara familiei sale.

„Cred că este un pic inacceptabil", a adăugat el.

Disputa dintre prințul Hamzah și regele Abdullah este una fără precedent. Cu toate acestea, tensiunile din cadrul familiei regale nu sunt de dată recentă, scrie BBC.

Iordania este o monarhie constituțională, dar regalitatea joacă un rol major în viața publică, iar regele Abdullah are puteri extinse. El poate numi guverne, aproba legislația și dizolva parlamentul.

Țara este, de asemenea, un aliat cheie al Occidentului, iar rapoartele despre detenția prințului Hamzah alimentează temerile că regiunea ar putea fi destabilizată.

Cu toate acestea, puterile regionale și aliații occidentali, inclusiv SUA și Marea Britanie, și-au exprimat sprijinul față de rege.

Într-o declaraţie, şeful statului major iordanian, generalul Youssef Huneiti, a spus că i s-a cerut prinţului Hamza i s-a cerut „să oprească activităţile care ar putea fi folosite pentru a submina stabilitatea şi securitatea regatului”, negând că acesta ar fi fost și arestat.

"Nimeni nu este mai presus de lege. Securitatea şi stabilitatea Iordaniei sunt pe primul loc", a spus generalul Huneiti. "Toate măsurile care au fost luate au fost luate în cadrul legii şi după o investigaţie amănunţită", a adăugat el.

Hamza este fiul cel mare al regelui Hussein şi al soţiei sale americane, regina Noor, născută Lisa Halaby.

Prințul Hamzah a fost primul succesor al fratelui său vitreg, regele Abdullah al Iordaniei, până în 2004, când a fost înlăturat de la succesiune, regele Abdullah desemnându-și fiul moștenitor.

În conformitate cu dorinţele tatălui său, care a murit în 1999, a fost numit prinţ moştenitor când Abdullah a devenit rege.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Unirea Principatelor. Iași 2023
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:38 0:00
XS
SM
MD
LG