Linkuri accesibilitate

Fostul șef al APIA confirmă: Parchetul European a cerut documente privind subvențiile din Deltă


Fostul șef al APIA confirmă: Parchetul European a cerut documente privind subvențiile din Deltă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:34:13 0:00

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, confirmă că Parchetul European a cerut de la Agenția de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) documentele privind cererile de subvenții europene depuse de două firme apropiate secretarului general al PSD, Paul Stănescu.

Adrian Pintea spune la one2one că Parchetul European a început să se intereseze de acest caz în toamna anului trecut, când el nu mai era șef la APIA.

„Probabil că s-a făcut vreo reclamație. Sunt verificate de Parchetul European […] Din punctul de vedere al APIA, nu există niciun fel de problemă. De ce? APIA lucrează cu documentul clientului. […] Acum, probabil, Parchetul va verifica cum s-au concesionat aceste terenuri, dacă s-a respectat legislația, nu știu eu care e legislația Biosferei Deltei Dunării [...] Cei care au depus documentele au depus în baza unei legi”, adaugă secretarul de stat Adrian Pintea.

Asta după ce APIA a blocat o cerere de plată de peste 5 milioane de euro. Cererile de plătă a subvențiilor ar fi fost depuse de firme în care, până anul trecut, acționari au fost fiul liderului PSD Paul Stănescu și soţia unui preot din Tulcea, care i-a fost consilier lui Paul Stănescu, în perioada în care acesta era ministru al Dezvoltării.

Pe de altă parte, la Europa Liberă, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, spune că nu crede că în Agricultură, ar trebui declarată starea de urgență, așa cum cer fermierii.

Nu sunt dovezi că cerealele din Ucraina rămân acum în România, iar fermierii români care exportă alimente prin portul Constanța vor avea culoare dedicate, explică numărul doi din Ministerul Agriculturii.

Demnitarul arată că Guvernul a îndeplinit deja o parte dintre revendicările fermierilor, iar altele – printre care acordarea de credite agricole în condiții preferențiale, sunt în curs de rezolvare.

Astfel, spune secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, din primăvară, fermierii vor putea lua credite agricole subvenționate de stat, iar crescătorii de porci și vaci vor primi bani de la instituție pentru a dezvolta ferme. De asemenea, anunță Adrian Pintea, continuă programul de un miliard de euro de construire de noi sisteme de irigații, iar jumătate din prețul litrului de motorină folosit în Agricultură va fi subvenționat de stat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG