Linkuri accesibilitate

VIDEO Perseverance a ajuns pe Marte. NASA caută forme de viață preistorice


Membrii echipei de la NASA care au lucrat la proiect sărbătoresc aterizarea pe solul marțian al Perseverence
Membrii echipei de la NASA care au lucrat la proiect sărbătoresc aterizarea pe solul marțian al Perseverence

Roverul Perseverance al NASA, cel mai avansat laborator de astrobiologie trimis vreodată pe o altă planetă, a aterizat joi în interiorul unui crater de pe Marte. Misiunea își propune să caute forme de viață microbiană preistorice pe Planeta Roșie, arată Reuters și BBC.

Vehiculul robotic a navigat prin spațiu timp aproape șapte luni, acoperind 293 de milioane de mile (472 milioane km) înainte de a intra în atmosfera marțiană cu 12.000 de mile pe oră (19.000 km pe oră).

La câteva momente după ce a aterizat, Perseverance a redat primele imagini alb-negru de pe suprafața marțiană. Una dintre ele arătă umbra roverului proiectată pe locul pustiu și stâncos de aterizare.

Prima imagine transmisă de Perseverence
Prima imagine transmisă de Perseverence

Pentru ca undele radio să ajungă de pe Marte pe Pământ e nevoie de 11 minute. Din aceea, sosirea roverului – care are dimensiunea aproximativă a unei mașini de teren – a fost confirmată pe Terra de semnale transmise de unul dintre sateliții care orbitează ]n jurul Planetei Roșii.

NASA a numit operațiunea de coborâre și aterizare a roverului „cele șapte minute de teroare” și a spus că misiunea reprezintă cea mai elaborată și provocatoare realizare din istoria zborului spațial robotic.

Șeful interimar al NASA, Steve Jurczyk, a numit-o o "realizare uimitoare", adăugând: "Nu pot să vă spun cât de copleșit de emoție am fost." Manager adjunct de proiect pentru rover, Matt Wallace, a declarat că sistemele de coborâre și aterizare "efectuate impecabil."

Biden a urmărit evenimentul de la Casa Albă

Misiunea a fost pregătită de NASA în ultimii doi ani costurile ridicându-se la 2,7 miliarde de dolari. Scopul este ca căutarea unor posibile semne fosilizate de microbi care ar fi putut exista pe Marte în urmă cu aproximativ 3 miliarde de ani, când a patra planetă de la soare era mai caldă, mai umedă și posibil ospitalieră vieții.

Oamenii de știință speră să găsească biosemnături încorporate în mostre de sedimente antice pe care Perseverance este conceput pentru a le extrage din roca marțiană pentru analize viitoare pe Pământ - primele astfel de specimene colectate vreodată de omenire de pe o altă planetă.

Două misiuni ulterioare pe Marte sunt planificate pentru a prelua mostrele și a le returna la NASA în următorul deceniu, în colaborare cu Agenția Spațială Europeană.

Președintele american Joe Biden, care a urmărit transmisiunea NASA a evenimentului de la Casa Albă, a scris pe Twitter: "Astăzi am dovedit încă o dată că, cu puterea științei și ingeniozitatea americană, nimic nu este dincolo de domeniul posibilității."

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG