Linkuri accesibilitate

GALERIE FOTO | Copiii pandemiei: bucuriile unui an plin de durere

Ultimul an nu a însemnat pentru români doar suferință și temere, ci și bucurie și speranță. Unii au deveni părinți pentru prima dată, alții au adus celor mici de acasă încă un frățior sau o surioară.

Au fost sarcini în care neliniștile obișnuite ale viitorilor părinți au fost multiplicate de pandemie și de eforturile autorităților de a limita răspândirea virusului. Au fost mame care și-au văzut pruncul pentru prima dată după două săptămâni de carantină. Tați care nu și-au putut săruta soția în primele ore după naștere sau bunici care n-au avut cum să iasă din localitățile lor pentru a-și vizita nepoții.

Multe mame dintre românii stabiliți în străinătate au născut acolo. Copiii lor nu sunt incluși, astfel, în statistica celor 161.000 de bebeluși care s-au născut anul trecut în România. O cifră care, dincolo de bucuria adusă unei familii de nașterea unui copil, privită la nivel macro, relevă o realitate dureroasă: populația României scade de la an la an. 2020 a fost anul cu cele mai puține nașteri din 1967, iar față de 2019 s-au născut cu 40.000 de copii mai puțin.

Dincolo de statistici, sute de mii de români își vor aduce aminte cu bucurie de anul pandemiei. Anul în care au (re)devenit părinți.

Vă prezentăm poveștile unora dintre ei.


Încarcă mai mult

16x9 Image

Ionuț Benea

A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG