Linkuri accesibilitate

GALERIE FOTO | Cum arată viața fără mască. Modelul Israel: țara care a învins pandemia

Cetățenii din Israel nu mai sunt obligați, de duminică, să poarte mască atunci când circulă în exterior. Școlile sunt deschise în totalitate iar țara începe ușor-ușor să reintre în normalitatea de dinainte de pandemie.

Secretul succesului Israelului este campania de vaccinare. Mai bine de jumătate din populație a primit deja ambele doze de vaccin, ceea ce a făcut ca 85% din populația de peste 16 ani să fie imunizată împotriva Sars-Cov-2.

Profesorul Eran Segal, de la Institutul de Știință Weizmann, a explicat săptămâna trecută că 56% din populație este vaccinată cu ambele doze, în timp ce restul până la 85% sunt persoanele care s-au recuperat după ce au fost infectate.

„Viața este aproape de perioada pre-Covid”, a spus profesorul.

Imunizarea cu succes a populației a făcut ca numărul de infectări să scadă de la un record de 10.000 de cazuri pe zi în ianuarie la aproximativ 100 zilele acestea.

În prezent, în Israel, persoanele care sunt vaccinate sau care și-au revenit din boală au un „pașaport verde”, care le permite să meargă la restaurant, în hoteluri sau chiar la adunări religioase, culturale și sportive.

Țara nu a uitat pe deplin, însă, de pandemie.

Potrivit New York Times, Israel se teme de varianta care a suferit o mutație dublă în India, B.1.617, care a fost identificată și în Israel săptămâna trecută.

Profesorul Nachman Ash a precizat duminică faptul că această variantă are unele caracteristici care ar putea face vaccinarea ineficientă pentru anumite persoane.

Încarcă mai mult

16x9 Image

Ionuț Benea

A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG