Linkuri accesibilitate

Galerie foto | Valul de caniculă se extinde în Europa

Europa se confruntă în ultimele zile cu un val de caniculă nemaiîntâlnit și care a determinat mai multe guverne să emită avertismente de căldură extremă, fiind înregistrate constant temperaturi de peste 40 de grade Celsius.

Europa se află în fața uneia dintre cele mai secetoase veri din istorie, alimentate de un val de caniculă care a cuprins țările din vestul continentului. Prognozele meteorologilor arată însă că valul de căldură - botezat Zoe, fiind de altfel primul val de caniculă care are nume - urmează să se extindă și în alte țări.

Până acum, guvernele din Franța și Marea Britanie au emis avertismente de căldură extremă. În nordul Spaniei s-au înregistrat, luni, 43 de grade Celsius.

Marți erau în vigoare avertizări meteo de cod roșu în mai multe țări europene, precum Belgia, Luxemburg, Polonia și Marea Britanie, pe lângă avertizările de cod portocaliu și galben.

Atunci când nu provoacă incendiile de vegetație, căldura extremă ajută cel puțin la alimentarea flăcărilor, iar țări precum Franța, Portugalia, Spania și Grecia sunt deja afectate de mai multe zile, forțând zeci de mii de oameni să-și părăsească locuințele.

De asemenea, canicula provoacă și întreține seceta, așa că alerte de acest fel au fost deja emise pentru cea mai mare parte a continentului.


Încarcă mai mult

16x9 Image

George Costiță

A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG