Linkuri accesibilitate

Franţa, proiect de lege controversat adoptat de parlament împotriva urii online


La finalul unui parcurs haotic, parlamentul francez a adoptat miercuri, prin vot final, la vedere, proiectul de lege al Laetitiei Avia (LREM), care vizează „sfârșitul impunității”, al urii online, un text considerat liberticid de detractorii săi.

Inițiatorii proiectului, deputați ai majorităţii prezidenţiale, spun că „materialele care instigă la ură, deja mult prea prezente pe internet, au explodat în ultimele săptămâni" în timpul izolării, ceea ce dovedește încă o dată necesitatea de a reglementa regimul rețelelor sociale.

Astfel, platformele şi motoarele de căutare vor fi obligate să retragă în 24 de ore materialele „vizibil” necorespunzătoare, în caz contrar riscând să fie condamnate la amenzi de până la 1,25 milioane de euro, scrie AFP.

Sunt vizate actele de incitare la ură, violenţa, injuriile cu caracter rasist sau chiar religios.

Senatul dominat de opoziţia de dreapta a fost împotriva acestei măsuri.

„Nici nu se pune problema să transferăm drepturi poliţieneşti asupra libertăţii noastre către GAFA" (Google, Amazon, Facebook şi Apple), a declarat Bruno Retailleau, liderul senatorilor LR (dreapta).

Extrema-stângă şi extrema-dreaptă au criticat riscul unei „cenzuri automate".

Totul a pornit de la cazul deputatei Laetitia Avia, iniţiatoarea proiectului, care a fost acuzată de jurnalul online Mediapart de „umilirea în mod repetat" şi de „afirmaţii cu conotaţie sexistă, homofobă şi rasistă" la adresa a cinci foşti colaboratori parlamentari.

Deputata de Paris, care susţine că acuzaţiile sunt „mincinoase", a spus că va depune plângere pentru defăimare.

Parlamentara de 34 de ani, de profesie avocat, urmăreşte prin propunerea de lege, al cărei parcurs legislativ a început în urmă cu mai mult de un an, „sfârşitul impunităţii" online.

Marile companii digitale şi-au exprimat sprijinul pentru consolidarea luptei împotriva urii online, însă obligaţia retragerii materialelor „ilicite" în maximum 24 de ore stârneşte îngrijorare. Obligaţia ar însemna că platformele trebuie să ia decizii foarte rapid, cu riscul unei serii de polemici şi conflicte juridice.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG