Linkuri accesibilitate

Franța. Noi evacuări în aeroporturi. Autoritățile suspectează farse


Pasagerii așteaptă în fața Aeroportului Toulouse-Blagnac din Blagnac, sud-vestul Franței, pe 18 octombrie 2023, după ce aeroportul a fost evacuat.
Pasagerii așteaptă în fața Aeroportului Toulouse-Blagnac din Blagnac, sud-vestul Franței, pe 18 octombrie 2023, după ce aeroportul a fost evacuat.

Cel puţin patru aeroporturi franceze, Bordeaux, Nantes, Lille şi Montpellier, au fost evacuate joi în urma unor alerte cu bombă, relatează Le Figaro citat de news.ro. Evacuările de joi vin după ce alarmele de miercuri pe pe 15 aeroporturi și după anularea a 130 de zboruri din Franța.

„Aeroportul din Nantes este vizat din nou de o ameninţare cu alertă cu bombă joi, la fel ca alte aeroporturi franceze”, a anunţat Aeroportul Nantes Atlantique, care adaugă că evacuarea călătorilor este în curs, conform procedurilor.

Evacuările de joi vin după ce, miercuri, opt aeroporturi franceze au fost evacuate.

Oficialii francezi suspectează un grup de tineri care a generat o rafală de amenințări false cu bombă și avertizează că aceștia vor fi prinși și pedepsiți aspru, transmite AP.

Guvernul francez amenință pelanții care fac amenințări false cu bombă cu închisoarea și amenzi grele - asta după ce o serie de alarme false au forțat evacuarea a 15 aeroporturi și anularea a 130 de zboruri și au închis ușile Palatului Versailles de trei ori în cinci zile.

Legea franceză pedepsește amenințările false cu până la 3 ani de închisoare și amenzi de 45.000 de euro, a anunțat ministrul Justiției, Eric Dupond-Moretti.

„Nu avem nevoie de asta. Nu avem nevoie de scandalagii, psihoze, în acest moment”, a spus el miercuri.

Franța este în alertă de la înjunghierea fatală a unui profesor săptămâna trecută, care a fost pusă pe seama unui presupus extremist islamic.

Mai mult, pe fondul tensiunilor generate de războiul între Israel și Hamas, autoritățile franceze sunt vigilente, în condițiile în care 10% din populația țării este musulmană.

Marți, la Bruxelles, a avut loc un atac armat care a dus la moartea a doi cetățeni suedezi. Atacatorul, în vârstă de 45 de ani, s-a identificat ca fiind membru al Statului Islamic și a revendicat responsabilitatea într-o înregistrare online.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG