Linkuri accesibilitate

Franța redeschide frontiera cu UK, după recomandarea făcută de Comisie


UPDATE - Franța și Marea Britanie au ajuns la un acord care ar permite miilor de camioane de marfă și persoanelor blocate la frontieră, printre care sunt și români, să reia circulația între cele două țări.

Cetăţenii Uniunii Europene care vin din Marea Britanie trebuie să prezinte la frontieră un test COVID negativ, relatează CNN.

Ambasadorii Uniunii Europene s-au întâlnit pentru a lua o decizie cu privire la legăturile cu Marea Britanie, după ce zeci de țări au suspendat transporturile pe fondul temerilor date de noua tulpină de coronavirus. Aceștia vor lua în considerare recomandarea Comisiei Europene de a ridica restricțiile.

Pe de altă parte, statele membre sunt libere să își stabilească propriile reguli privind controalele la frontieră și pot continua cu propriile politici.

Franța și Marea Britanie încearcă să ajungă la un acord pentru a pune capăt perturbărilor din Canalul Mânecii.

Noua tulpină de coronavirus se transmite mai ușor, dar nu există niciun semn că ar fi mai letală.

Comisia Europeană le-a recomandat statelor membre să permită oamenilor să călătorească în țara lor de reședință, cu condiția să facă un test Covid-19 sau să se autoizoleze. Pe de altă parte, Comisia descurajează călătoriile neesențiale. De asemenea, angajații din transporturi, cum ar fi șoferii de camioane, ar trebui să fie scutiți de restricțiile de călătorie și de testarea obligatorie.

Comisia și-a emis recomandările în timp ce Franța și Marea Britanie încearcă să ajungă la un acord privind redeschiderea frontierelor Franței și transporturile comerciale.

Comisia spune că, în situația dată dintre UE și Marea Britanie, „în zilele următoare” ar trebui ca șoferii de camioane să poată pleca din Marea Britanie către Franța și alte țări ale UE, fără ca asta să ducă la întreruperi ale transportului.

Ambasadorii UE iau în considerare adoptarea regulilor, dar, în pofida acestui fapt, țările își vor urma propriile politici, relatează BBC.

Pe măsură ce lista țărilor care impun restricții de călătorie în Regatul Unit a crescut, directorul european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Hans Kluge, a declarat că statele membre se vor întruni pentru a discuta strategiile și a limita călătoriile, menținând în același timp comerțul.

Șeful OMS pentru situații de urgență, Mike Ryan, a declarat că noile tulpini reprezintă ceva normal în evoluția unei pandemii și spune că aceasta nu a fost „scăpată de sub control”, contrar celor susținute de ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock.

Cofondatorul BioNTech, producător al vaccinului Pfizer utilizat acum în Marea Britanie, și-a exprimat optimismul. „Din punct de vedere stiintific, este foarte probabil ca raspunsul imun al acestui vaccin sa se descurce si cu noua varianta de virus", a spus Ugur Sahin. El a adăugat că, dacă este necesar, un vaccin care combate mutațiile ar putea fi furnizat în termen de șase săptămâni.

Franța a interzis transportul de pasageri și de mărfuri din Marea Britanie la sfârșitul săptămânii, provocând perturbări în portul britanic Dover, o poartă importantă pentru bunurile care intră și ies din Marea Britanie.

Șoferii de camioane au petrecut a doua noapte dormind în cabinele lor la intrarea în orașul Dover, pe autostrada M20, care a fost închisă de duminică seara.

Peste 3.000 de camioane sunt blocate în Kent, în sud-estul Angliei.

Andrew Opie de la British Retail Consortium a declarat pentru BBC că camioanele trebuie să se deplaseze din nou de miercuri pentru a evita întreruperea aprovizionării în Marea Britanie.

„Va fi o problemă, posibil, imediat după Crăciun cu produsele proaspete", a spus el. „Așadar, vorbim aici despre lucruri precum salata, legumele, fructele proaspete, dintre care marea majoritate provine din Europa în acest moment”.

Un lanț francez de supermarketuri a avertizat asupra potențialelor probleme în aprovizionarea cu fructe de mare. „Avem camioane blocate de cealaltă parte a frontierei cu produse pe care le așteptăm pentru sezonul de sărbători: pește și fructe de mare", a declarat pentru BFMTV Dominique Schelcher, șeful supermarketurilor de la Système U.

Între timp, gigantul auto japonez Toyota a declarat că a suspendat producția în două fabrici din Marea Britanie și una în Franța. Acesta a dat vina pe „lipsa de piese din cauza întârzierilor de transport și natura incertă a duratei închiderii frontierei”.

Suedia a interzis călătoriile nocturne din Danemarca, după ce au fost descoperite cazuri acolo. Decizia i-a alarmat pe danezi - în special pe cei de pe insula Bornholm, care se bazează pe o legătură rapidă cu feribotul la Ystad, în Suedia.

Între timp, de pe continent au venit și vești bune: autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a aprobat vaccinul Pfizer-BioNTech, deschizând calea pentru administrarea primelor doze încă de duminică.

XS
SM
MD
LG