Linkuri accesibilitate

Franța și Rusia cer împreună un armistițiu în Nagorno-Karabah


Președintele rus Vladimir Putin și omologul său francez Emmanuel Macron au cerut încetarea focului între Azerbaidjan și forțele etnice armene care luptă în jurul teritoriului disputat din Nagorno-Karabakh.

Kremlinul a declarat la 1 octombrie că cei doi președinți au avut o conversație telefonică pentru a discuta despre eforturile diplomatice de a deescalada cele mai intense lupte din Nagorno-Karabakh din ultimii ani.

„Vladimir Putin și Emmanuel Macron au cerut celor două părți opozante să implementeze un armistițiu imedia și deplin, să deescaladeze tensiunile și să arate o reținere maximă", a transmis Kremlinul.

Cei doi lideri au arătat că sunt pregătiți să facă o declarație pentru încetarea luptei și reluarea negocierilor în numele așa-numitul format Minsk al OSCE, co-prezidat de Rusia, Franța și Statele Unite.

Trupele din Azerbaidjan și forțele etnice armene s-au jurat să continue să lupte, ridicând spectrul unui război și chiar un conflict regional.

Ciocniri dure- inclusiv cu utilizarea de drone armate, tancuri, elicoptere și sisteme cu rachete multiple - au fost raportate pe o mare parte a liniei de contact care separă forțele etnice armene care controlează Nagorno-Karabakh de trupele armate din Azerbaidjan.

XS
SM
MD
LG