Linkuri accesibilitate

Franța: Abia numit la șefia Internelor, Gerald Darmanin, acuzat de viol


Ministrul francez al Internelor, Gerald Darmanin
Ministrul francez al Internelor, Gerald Darmanin

Noul ministru de Interne al Franței, Gerald Darmanin, în vârstă de doar 37 de ani, este o vedetă în ascensiune a dreptei politice franceze, a cărei ascensiune nu a fost încetinită de acuzația de viol, care s-ar fi produs în urmă cu un deceniu.

Fiu al unui proprietar de bar și al unei femei de serviciu de la banca centrală a Franței, Darmanin preia unul dintre cele mai expuse portofolii din politica franceză - unul care a stricat cariere, dar l-a și propulsat pe mentorul său Nicolas Sarkozy, la președinție.

El preia funcția de la predecesorul său, Christophe Castaner, al cărui mandat a fost marcat de acuzații de rasism atribuite poliției și de plângeri din partea ofițerilor pe care nu i-a apărat de aceste acuzații.

Poliția ar trebui să fie „sigură de sprijinul meu total. Niciodată nu ar trebui să se îndoiască că voi fi primul dintre ei”, a spus Darmanin marți la preluarea mandatului de la Castaner.

Tinerețea, ambiția și loialitatea lui Darmanin față de președintele Emmanuel Macron îl fac un exemplu strălucitor al așa-numitei elite „macroniene” de tinere figuri de centru-stânga și centru-dreapta care-l slujesc pe șeful statului încă din 2017.

Ascensiunea sa rapidă s-a produs în ciuda acuzațiilor unei femei că a violat-o în 2009, după ce i-a cerut ajutorul pentru a-i fi curățat cazierul penal, pe când Darmanin când era un înalt funcționar partidului republican de dreapta, UMP.

Darmanin a negat acuzațiile lui Sophie Patterson-Spatz, care au fost respinse în 2018. El însuși a depus o plângere împotriva ei pentru calomnie.

Dar la începutul acestui an, judecătorii instanței de apel din Paris au dispus redeschiderea anchetei.

O sursă din Elysee a declarat că plângerea de viol făcută împotriva lui Darmanin „nu a reprezentat un obstacol" în calea nominalizării sale, iar cazul pare a merge „în direcția bună" pentru el.

În timpul ceremoniei de transfer al puterii, de la Castaner la Darmanin, aproximativ 20 de feministe au protestat în apropiere, strigând „Darmanin demisionează!”. și „violatorul Darmanin”.

„Este o palmă puternică dată de Emmanuel Macron celor care s-au mobilizat împotriva violenței sexuale”, a adăugat senatorul socialist Laurence Rossignol, fost ministru al drepturilor femeilor.

„Ești acuzat de viol și vei ajunge să fii polițistul numărul unu din Franța", au acuzat feministele de la Osez, care au lansat o petiție în care au cerut demisia lui Darmanin.

Procurorii au respins acuzațiile aduse de o a doua femeie care l-a acuzat pe Darmanin că și-a folosit poziția pentru a solicita favoruri sexuale în timp ce era primarul orașului Tourcoing, în perioada 2014 - 2017.

XS
SM
MD
LG