Linkuri accesibilitate

Francezul Jean-Francois Bohnert, contracandidatul Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European, pe lista scurtă pentru DNA-ul francez


Presa franceză notează că în cazul în care Bohnert pierde în competiția cu L.C Kovesi, ar putea prelua DNA-ul francez
Presa franceză notează că în cazul în care Bohnert pierde în competiția cu L.C Kovesi, ar putea prelua DNA-ul francez

Presa din Franța scrie că favorit la conducerea Parchetului Național Financiar, echivalentul Direcției Naționale Anticorupție, este Jean-Francois Bohnert, contracandidatul Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European.

Însă acest lucru s-ar putea întâmpla în cazul în care Bohnert nu ajunge primul procuror-șef european, după cum notează mai multe jurnale și televiziuni franceze.

Parchetul Național Financiar al Franței, DNA-ul francez, a fost creat în urmă cu cinci ani ca o „forță de atac” antifraudă, această instituție a reușit, în doar 5 ani, să se impună în peisajul judiciar francez, iar acum se pregătește să își schimbe șeful, după plecarea lui Eliane Houlette, cea care l-a condus încă de la bun început, potrivit TV5Monde.

Printre numele vehiculate la conducerea DNA-ului francez este și cel al lui Jean-Francois Bohnert, procuror general la Reims, în cazul în care acesta nu obține șefia Parchetului European, poziție pentru care se luptă cu Laura Codruța Kovesi.

Mai sunt însă și alte nume pe lista scurtă pentru Parchetul Național Financiar, după cum scrie presa franceză, precum cel al magistratei Nathalie Becache sau al procurorului general Bastia Franck Rastoul. Până când va fi luată o decizie, interimatul va fi asigurat de Muriel Fusina, șeful departamentului de afaceri economice și financiare al Parchetului General din Paris.

Negocierile dintre Parlamentul European - care o susținea pe Kovesi pentru conducerea EPPO - și Consiliul Uniunii Europene, care îl sprijinea pe francezul Jean Francois Bohnert, au fost suspendate înainte de alegerile europene. Acestea ar urma să se reia după constituirea noului Parlament European.

Recent, Alianța 2020 USR PLUS a anunțat că va pune pe agenda tuturor discuțiilor și negocierilor care urmează în cadrul Parlamentului European candidatura Laurei Codruța Kovesi la funcția de procuror șef al Parchetului European.

După negocierile în care Consiliul European a agreat numele persoanelor care vor prelua conducerea instituțiilor europene pentru următorii ani, Alianța 2020 USR PLUS consideră că Estul continentului nu este bine reprezentat. La vârful Comisiei, Parlamentului European și Consiliului nu există încă acest echilibru geografic pe care noi l-am cerut și pentru care insistăm”.

De aceea, „ținând cont că în acest moment candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de Procuror șef european este blocată in Consiliu, considerăm că susținerea Parlamentului pentru această candidatură, cu toată forța noului mandat, este esențială.”

Pe de altă parte, Laura Codruța Kovesi a spus recent într-un interviu pentru politico.eu că nu se gândește „sub nicio formă” să se retragă din cursa pentru ocuparea postului de procuror-șef al Parchetului European : „Atâta vreme cât procedura nu s-a încheiat, am șansa de a ocupa această poziție și voi lupta pentru ea. Până în ultima clipă”, a spus fosta șefă a DNA.

„Ce este sigur este că sunt o candidată care nu are sprijinul statului român, în vreme ce colegul francez, se bucură de sprijinul statului francez”, a mai spus Kovesi în interviu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG