Linkuri accesibilitate

Frankenstein sau Bolkestein? Va ști oare Viorica să negocieze “directiva serviciilor"?


“Directiva Bolkestein” sună ca Frankenstein, însă vine de la numele unui fost Comisar UE pentru Piața Internă și Servicii, Frits Bolkestein, fiind mai cunoscută ca “directiva serviciilor”.

Președinția austriacă s-a dovedit neputincioasă să facă ceva împotriva acestei monstruoase directive europene care îngrijorează nenumărate primării, administrații locale, sindicate și ONG-uri. Toate speranțele sunt acum pe România, care ar trebui să obțină anularea sau moderarea efectelor directivei Bolkestein înainte de alegerile europene din mai… Pentru a face ceva, însă, directiva ar trebui mai întâi înțeleasă.

Pe scurt, directiva obligă autoritățile locale să ceară acordul Comisiei Europene înainte de a lua orice decizie în legătură cu serviciile. Asta înseamnă, de pildă, că primăriile nu pot face nimic pentru a facilita accesul la locuințe în fața unor structuri incontrolabile de servicii de cazare precum AirBnB.

Deja, consiliul local al primăriei din Amsterdam, de pildă, a adoptat o rezoluție prin care protestează împotriva directivei Bolkestein, deoarece ea “afectează autonomia autorităților locale și amenință principiul democrației locale.” Corporate Europe Observatory (CEO), un organism care se exprimă în numele a 150 de ONG-uri și primării i-a trimis deja o scrisoare deschisă ministrului pentru Afaceri Europene George Ciamba, căruia i se cere să blocheze directiva.

Lui Ciamba, CEO nefiind sigur că Viorica ar înțelege și, dat fiind că Austria nu a rezolvat problema, care devine urgentă, ochii sunt acum pe guvernul Dăncilă, care trebuie să rezolve monstrul directivei Frankestein… ooops! Bolkestein.

XS
SM
MD
LG