Linkuri accesibilitate

Frans Timmermans, noi atenționări despre consecințele ”călcării în picioare” a statului de drept


Frans Timmermans a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii de Stiinte Politice

În discursul ținut la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa, Timmermans a declarat că "Dacă statul de drept este amenințat, iar presa este îngrădită, democrația este reinterpretată pe ideea că câștigătorul ia totul. Când statul de drept este călcat în picioare, apar alte probleme. De exemplu, politicienii nu mai pot fi trași la răspundere".

Frans Timmermans a atras atenția din nou atenția guvernului să țină cont de recomandările din MCV, spunând că va discuta toate aceste aspecte cu premierul Viorica Dăncilă.

”Am predat un document primului ministru şi sper ca experţii noştri se vor întâlni curând pentru a parcurge toate punctele. Vrem să ne asigurăm că putem face progrese în ce priveşte domnia legii în România şi vrem să ne asigurăm că lupta împotriva corupţiei nu este abandonată şi continuăm această luptă, deoarece este foarte important pentru viitorul acestei ţări. (…) Problema pentru mine este că, de la publicarea raportului MCV, nu am văzut progrese, am văzut doar un refuz al documentului Comisiei din partea Guvernului român. Vreau să ne aşezăm şi să parcurgem toate punctele din raportul MCV şi să vedem dacă putem să le soluţionăm. În spiritul cooperării, vreau să soluţionăm aceste chestiuni. Dar vreau să fie foarte clar că aceste chestiuni sunt foarte serioase şi vrem se vedem progrese”.

Declarația a fost făcută la ieșirea de la evenimentul menționat și înaintea întâlnirii cu premierul Dăncilă. Timmermans a mai spus că speră ca documentul să stea la baza ”unor discuții constructive”, în așa fel încât să se ajungă în zilele următoare la un acord.

”Dacă se ia în considerare adoptarea de noi prevederi legislative, de ce nu ni se cere sfatul, de ce nu se cere sfatul unui organism independent cu expertiză uriaşă, care este Comisia de la Veneţia, astfel încât să nu se facă paşi greşiţi? Suntem la dispoziţia voastră să vă ajutăm şi ştim că este nevoie ca deciziile CCR să fie transpuse în legislaţie, dar hai să o facem într-un fel care să nu afecteze lupta împotriva corupţiei, respectând independenţa sistemului judiciar în România”, a spus Timmermans.

Săptămâna trecută Timmermans a avut o întâlnire la Bruxelles cu Viorica Dăncilă în care și-a exprimat îngrijorarea față de OUG 7 despre care nu a fost informat. La congresul socialiștilor europeni de la Madrid, Timmermans i-a transmis lui Dragnea să respecte valorile statului de drept față de care nu poate exista vreun compromis.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG