Linkuri accesibilitate

Frans Timmermans: „Nu există viitor pentru exploatarea cărbunelui”. Ce perspective are România


Grevă a minerilor bosniaci, februarie 2021. Tranziția către noi modele energetice creează dificultăți sociale în întreaga regiune.
Grevă a minerilor bosniaci, februarie 2021. Tranziția către noi modele energetice creează dificultăți sociale în întreaga regiune.

Autoritățile române sunt așteptate cu un plan concret care să facă trecerea de la exploatarea cărbunelui la alte tipuri de energie, în principal verzi. Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans continuă și spune, la ZF Power Summit 2021, că gazele naturale ar putea reprezenta o etapă intermediară, în situația în care România are deja un potențial important pentru energie regenerabilă. Timmermans a explicat de ce cărbunele nu mai poate reprezenta o soluție energetică viabilă:

Nu există viitor pentru exploatarea cărbunelui. Miliarde de euro au fost acordate ca subvenţii catre acesta industrie bani care ar putea fi folositi în alta parte în beneficiul populaţiei. România trebuie să creeze un plan pentru a ieşi din zona exploatării cărbunelui. Trecerea de la situaţia actuală spre energiile regenerabile, în care faza intermediara va fi gazul natural”, a transmis oficialul european la evenimentul organizat de Ziarul Financiar.

Timmermans a insistat că o industrie fără viitor, precum cea a cărbunelui, nu ar trebui să fie sinonim cu lipsa perspectivelor pentru lucrătorii din domeniu. Responsabilul de la Bruxelles, cel care implementează Pactul Verde European, a vorbit și despre soluții:

„Cred că este important ca traziţia energetică să se facă conform unei scheme europene. România trebuie să urmeze acelaşi proces de dezvoltare ca ţările din Balcani. Europa este un lider în tehnologiile cu hidrogen. Pentru România este important să facă parte din acestă dezvoltare”, a afirmat Frans Timmermans, care s-a referit și la perspectivele pe care le oferă industria auto:

Cred că trebuie să trecem la electromobilitate. Avem nevoie de staţii de încarcare. De investiţii în România în acest sens. Va trebui să trecem mai departe şi în transporturi de la energia poluantă, la motoare electrice, iar România trebuie să facă parte din acest proiect”.

Uniunea Europeană anunțase oricum anterior că își propune să aibă pe drumuri cel puțin 30 de milioane de vehicule cu emisii zero până în 2030, iar Eurelectric estimează că numărul punctelor la care aceste mașini se pot încărca ar trebui, la rându-i, să crească exponențial și să atingă cifra de 3 milioane. Provocarea este însă uriașă, după cum relata Europa Liberă AICI.

Până la mașini electrice și istațiile de încărcare, România e restantă și la alte tipuri de infrastructură. Ministrul de resort Virgil Popescu susține însă că guvernul ar avea în plan o serie de investiții:

Dezvoltarea reţelei de distribuţie a gazelor naturale este o prioritate. Sunt deja aproximativ 1 miliard de euro alocaţi, iar 250 milioane de euro sunt deja pe un call lansat de proiecte. Va uma probabil un nou call”, a spus Virgil Popescu.

Întrebat de un jurnalist de la Euronews despre viitorul minelor din România și dacă în următoarele decenii vor mai exista mine de cărbune, ministrul Virgil Popescu răspundea, spre finele anului trecut: „În 30 de ani, nu. Nu putem rămâne ancorați în trecut”.

Green Deal: Cum se transformă Europa?

Pactul Ecologic European a fost prezentat pe 11 decembrie 2019 și este, în esență, o strategie de transformare graduală a continentului într-o zonă neutră din punct de vedere al emisiilor, până în 2050. Bugetul alocat până acum atinge o mie de miliarde de euro.

În cadrul Pactului Ecologic European sunt prevăzute, la nivelul ramurilor economice, următoarea acțiuni:

• investiții în tehnologii ecologice

• sprijin pentru inovare în sectorul industrial

• introducerea unor forme de transport privat și public mai puțin poluante, mai ieftine și mai sănătoase

• decarbonizarea sectorului energetic

• îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor

• colaborarea cu partenerii internaționali pentru îmbunătățirea standardelor de mediu la nivel mondial

La acest moment sunt în curs de elaborare și adoptare planurile de acțiuni de către statele membre, sub coordonarea experților europeni.

XS
SM
MD
LG