Linkuri accesibilitate

Franța: Guvernul condus de Edouard Philippe și-a înaintat demisia


Premierul Edouard Philippe, în spatele președintelui Macron

Premierul francez Edouard Philippe i-a înaintat demisia preşedintelui Emmanuel Macron.

„Edouard Philippe a prezentat astăzi președintelui Republicii demisia guvernului pe care acesta a acceptat-o. Premierul va asigura, împreună cu membrii guvernului, gestionarea afacerilor curente până la numirea noului guvern”, se precizează într-un comunicat emis Palatului Elysee.

O remaniere la nivel guvernamentale era așteptată de mai multe zile, scrie AFP. Comunicat emis de administrația prezidențială nu specifică, însă, dacă Philippe va fi păstrat sau nu ca premier în nouă formulă guvernamentală ce va fi anunțată.

Președintele Emmanuel Macron încearcă să deschidă un nou capitol pentru cei doi ani rămași din mandatul său, perioadă în care se va concentra pe eforturile de relansare a economiei franceze profund afectate de criza coronavirusului.

Remanierea vine la câteva zile după ce un „val verde" a măturat Franța la alegerile locale. Candidații ecologiști au câștigat primăriile din Strasbourg, Marsilia, Lyon și Bordeaux.

La rândul lor, socialiștii au păstrat, prin două femei, primăriile din Paris (Anne Hidalgo) și Lille (Martine Aubry).

Premierul Edouard Philippe a candidat, la rândul său, și va fi primar în orașul său de origine, Le Havre, unde l-a bătut pe candidatul comunist local cu 59% din voturi. Franța este una din puținele țări în care e permis cumulul de funcții, prin care un deputat sau un membru al guvernului poate în același timp ocupa un scaun de primar sau altă funcție locală.

Macron a văzut că tânărul său partid de centru a fost învins în cele mai mari orașe din Franța și nu a reușit nici să obțină victorii importante în teritoriu

Remanierea a fost planificată chiar înainte de alegeri, deoarece guvernul s-a confruntat cu obstacole și critici înainte de alegerile de duminică și în timpul crizei de coronavirus.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG