Linkuri accesibilitate

Revolta se extinde în Franța. 667 de persoane, arestate. Macron convoacă o ședință de criză


Sute de polițiști au fost răniți și sute de oameni au fost arestați noapte trecută, în timp ce manifestanții s-au ciocnit cu forțele de ordine în mai multe orașe din Franța.

Președintele francez Emmanuel Macron a convocat o ședință de criză a guvernului, a doua în ultimele două zile, după cea mai distructivă noapte de revolte de până acum în semn de protest față de împușcarea mortală a unui adolescent magrebian de către poliție.

Sute de polițiști au fost răniți și sute de oameni au fost arestați noaptea trecută, în timp ce manifestanții s-au ciocnit cu forțele de ordine în mai multe orașe din Franța, transmite Reuters.

Mai multe clădiri și vehicule au fost incendiate, iar vitrinele magazinelor au fost avariate și autobuzele răsturnate.

Ministrul de Interne Gerald Darmanin, care a desfășurat joi seară 40.000 de ofițeri în încercarea de a potoli o a treia noapte de tulburări, a declarat pe Twitter că poliția a făcut 667 de arestări.

Violențele au izbucnit în Marsilia, Lyon, Pau, Toulouse și Lille, precum și în cartiere ale Parisului, inclusiv în suburbia din Nanterre, unde Nahel M., în vârstă de 17 ani, care era de origine algeriană și marocană, a fost împușcat mortal marți, în timpul unui control rutier.

La nivel național, 249 de polițiști au fost răniți, au declarat autoritățile.

Macron se va întâlni cu cabinetul său la ora 11:00 GMT la Paris, care cel mai probabil îi va scurta participarea la un summit al Uniunii Europene de la Bruxelles, a declarat biroul său. Președintele a exclus până acum declararea stării de urgență.

Într-un tweet, premierul Elisabeth Borne a numit violența „intolerabilă și inescuzabilă” și și-a reafirmat sprijinul pentru polițiști și pompieri care „și-au îndeplinit cu curaj obligațiile”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Ce înseamnă rezultatul alegerilor din Slovacia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00
XS
SM
MD
LG