Linkuri accesibilitate

Franța reinstituie starea de urgență. Macron: Nu am pierdut controlul


Franța - Turiști la Muzeul Luvru

Autoritățile franceze au anunţat reinstituirea stării de urgenţă sanitară pe teritoriul Franţei începând din 17 octombrie. Preşedintele Emmanuel Macron a dat asigurări însă că autorităţile nu au pierdut controlul asupra epidemiei de coronavirus.

„În contextul propagării pe teritoriul naţional, epidemia de Covid-19 reprezintă o catastrofă sanitară care pune în pericol, prin natura şi gravitatea sa, sănătatea populaţiei. Se justifică decretarea stării de urgenţă sanitară, pentru a putea fi aplicate măsuri proporţionate cu riscurile medicale", a comunicat Guvernul Jean Castex, conform cotidianului Le Figaro, preluat de Mediafax.

Franţa anulase starea de urgenţă sanitară în iulie. Noile măsuri implică restricţii de circulaţie între orele 21.00 şi 6.00 în regiunea Ile-de-France, inclusiv în Paris, şi în alte metropole - Grenoble, Lille, Lyon, Aix-Marseille, Rouen, Toulouse şi Montpellier.

Ele vor fi valabile pentru o perioadă de patru săptămâni.

„Nu am pierdut controlul. Suntem într-o situaţie preocupantă, care arată că nu putem fi inactivi, dar nici nu trebuie să intrăm în panică. Am tras învăţăminte din primul val epidemic. Am avut 30.000 de victime, iar de atunci încă 2.000 de victime suplimentare. Virusul revine. Suntem în ceea ce adesea este numit drept al doilea val epidemic, iar acest lucru este în întreaga Europă", a declarat Emmanuel Macron.

După un prim val care a ucis 30.000 de oameni în primăvară, Franța se confruntă cu o creștere accentuată a epidemiei. O treime din spațiile de terapie intensivă din țară sunt ocupate de pacienți cu o formă severă de Covid-19.

„Dar nu am pierdut controlul. Însă serviciile de urgenţă, serviciile spitaliceşti sunt într-o situaţie mai preocupantă decât înainte", a explicat preşedintele Franţei.

Franța, țară cu circa 65 de milioane de locuitori, a înregistrat până acum aproape 654.000 de infectări și peste 32.400 de decese provocate de noul coronavirus.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG