Linkuri accesibilitate

Reforma pensiilor din Franța. Vot pentru creșterea vârstei de pensionare la 64 de ani


Manifestanții sunt deciși să continue protestele și după adoptarea legii de către Senatul francez.
Manifestanții sunt deciși să continue protestele și după adoptarea legii de către Senatul francez.

Camera superioară a Parlamentului francez a votat joi creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Guvernul face eforturi pentru revizuirea sistemului de pensii, dar opoziția puternică a sindicatelor a scos oamenii în stradă.

Senatul dominat de conservatori a votat în favoarea unui articol decisiv pentru ridicarea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani cu 201 de voturi pentru și 115 împotrivă, scrie Le Monde.

Dezbaterea va fi reluată pe marginea unui amendament controversat la proiectul de lege.

Majoritatea de dreapta din Senat se grăbește să respecte termenul limită, care expiră duminică la miezul nopții, pentru finalizarea proiectului de lege.

Parlamentarii care s-au opus reformei și-au exprimat furia în urma votului.

„Numele tău va fi pentru totdeauna atașat unei reforme care va da ceasul înapoi cu aproape 40 de ani”, a declarat senatorul socialist Monique Lubin ministrului Muncii, Olivier Dussopt.

Sindicatele au promis că vor face presiuni asupra guvernului și vor continua protestele și grevele. prin proteste și greve.

Zeci de mii de oameni au protestat miercuri la Paris și în alte orașe din țară împotriva proiectului de reformă a sistemului de pensii, considerat unul inechitabil față de clasa muncitoare.

Manifestarea de furie împotriva planului președintelui Emmanuel Macron, de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani, este programată să continue în zilele următoare. Conductorii de tren și metrou, muncitorii din rafinării și lucrătorii de la salubritate au anunțat că vor continua grevele.

Sindicatele vor să mențină presiunea asupra guvernului în timp ce senatorii dezbat schimbările.

Porturile cheie au fost, de asemenea, blocate, iar muncitorii de la docuri s-au alăturat grevelor.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG