Linkuri accesibilitate

Fratele lui Sebastian Ghiță, trimis în judecată pentru evaziune fiscală


Sebastian Ghiță și fratele său au rulat afaceri de milioane de euro cu statul, în domeniul IT.

Alexandru Ghiță, fratele fostului deputat Sebastian Ghiță, se numără printre cele 10 persoane pe care procurorii DNA le-au trimis în judecată, alături de 13 firme, pentru evaziune fiscală.

Procurorii DNA au trimis în judecată 10 persoane și 13 societăți comerciale bănuite de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală. Potrivit unor surse judiciare, unul dintre cei trimiși în judecată este Alexandru Ghiță, fratele lui Sebastian Ghiță.

Procurorii DNA au trimis în judecată, în stare de libertate, 10 persoane și 13 societăți comerciale din domeniul IT, sub acuzația de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală. Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, unul dintre cei trimiși în judecată este Alexandru Ghiță, fratele fostului deputat Sebastian Ghiță.

„În perioada 2009-2013, cei 23 de inculpați s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat prin încheierea unor contracte de prestării servicii, ca operațiuni fictive, înregistrând în evidenţele contabile ale societăţii mai multe facturi de avans „conform contract”, în scopul deducerii TVA-ului aferent acestora şi compensării TVA-ului datorat din alte relaţii comerciale. Ulterior, aceste facturi ar fi fost stornate ca urmare a rezilierii respectivelor contracte”, se arată într-un comunicat DNA.

Prin acest mecanism ar fi fost creată aparenţa unor tranzacţii reale ce ar fi avut, de fapt, drept scop, posibilitatea obţinerii pentru unele societăți a unui drept de deducere şi amânare la plată, timp mai multe luni, a TVA, ca urmare a sustragerii de la plată obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat.

Prejudiciul adus statului este de 69.049.597 lei (peste 14,5 milioane euro). Agenția Națională de Administrare Fiscală, s-a constituit parte civilă în dosarul penal, cu suma de 103.650.866 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.

Procurorii au pus sechestru pe bunurile și conturile inculpaților. Dosarul se va judeca la Tribunalul București.

Sebastian Ghiță a fugit din țară în Serbia de acum trei ani, evitând să mai răspundă acuzațiilor aduse de procurori sau arestul preventiv.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG