Linkuri accesibilitate

Freedom House: Coronavirusul, pretext pentru încălcarea libertății pe internet


Guvernele s-au folosit de pandemia de coronavirus drept o acoperire pentru a extinde supravegherea online și colectarea de date, pentru a cenzura vocile critice și a construi noi sisteme tehnologice de control, potrivit raportului realizat de Freedom House privind libertatea pe internet în 2020.

Drept urmare, indicele pentru libertatea internetului s-a înrăutățit în 26 din cele 65 de țări analizate în raport, în timp ce doar 22 au înregistrat îmbunătățiri.

Lansarea rapidă și necontrolată a inteligenței artificiale și supraveghere biometrică pentru a controla criza sanitară a creat noi riscuri pentru drepturile omului, arată Freedom House.

Aplicațiile telefonice pentru urmărirea celor care au intrat în contact cu persoane infectate sau pentru a verifica respectarea carantinei au fost introduse în 54 din cele 65 de state analizate în raport. Puține dintre acestea au introdus și mecanisme pentru protejarea datelor personale împotriva unor practici abuzive ce pot veni de la stat sau din mediul privat.

Liderii politici s-au folosit de pandemie ca un pretext pentru a cenzura știri nefavorabile lor, pentru a aresta opozanți și au folosit drept țapi ispășitori pentru răspândirea virusului minorități etnice sau grupuri religioase.

Raportul Freedom House arată că cel puțin 28 de state au apelat la cenzurarea site-urilor sau a postărilor de pe rețele sociale pentru a opri răspândirea de date privind pandemia ce le puneau în situații nefavorabile, acuzații de corupție, sau alte materiale ce priveau pandemia.

China este țara care a avut atitudinea cea mai agresivă în contextul pandemiei, iar pentru al șaselea an consecutiv este desemnată de Freedom House drept țara care încalcă cel mai mult libertatea pe internet.

Autoritățile chineze au combinat instrumente de tehnologice nu numai pentru a gestiona creșterea cazurilor de coronavirus, ci și pentru a descuraja utilizatorii de internet să distribuie informații din surse independente și să conteste narațiunea oficială.

Pandemia a normalizat genul de autoritarism digital pe care Partidul Comunist Chinez a căutat de mult timp să îl integreze.

Anul acesta, de asemenea, a marcat „despărțirea” de internetul lent și accelerarea într-o cursă totală către „suveranitate cibernetică”, mai multe guverne impunând restricții asupra fluxului de informații peste granițele naționale.

Atât liderii din state democrate, cât și cei autocrați au impus interdicții arbitrare aplicațiilor populare străine, au cerut companiilor să stocheze date pe serverele locale și, în general, nu au reușit să dezvolte soluții transnaționale care să păstreze un internet deschis, gratuit și sigur, arată raportul.

Așa-numita ciber-suveranitate - eforturile guvernelor de a exercita controlul asupra internetului în interiorul propriilor frontiere - a crescut în întreaga lume, inclusiv în Rusia, unde guvernul rus a continuat să-și „regleze aparatul de cenzură online”.

Autoritățile ruse au continuat să-i persecute pe utilizatorii de internet pentru activitățile lor online și au decis să restricționeze comunicațiile anonime, blocând mai multe servicii de e-mail criptate, spune Freedom House.

În Iran, guvernul a ordonat o închidere aproape totală a internetului în urma valurilor de proteste din toată țara din noiembrie 2019, se arată în raport.

Autoritățile din numeroase state au continuat să aresteze și să trimită în judecată jurnaliști, activiști și simpli cetățeni pentru conținut postat online, să blocheze accesul la site-uri independente de știri și la o serie de platforme de socializare și comunicare și să perturbe accesul la Internet în timpul evenimentelor sensibile din punct de vedere politic, „ajutate de controlul lor continuu asupra infrastructura de internet. "

Raportul măsoară nivelul de libertate al internetului în 65 de țări, pe baza a 21 de indicatori referitori la obstacolele în calea accesului, limitele de conținut și încălcările drepturilor utilizatorilor. Fiecare țară primește un scor numeric de la 100 la 0, care servește ca bază pentru o denumire a statutului de libertate pe internet de „liber”, „parțial liber” sau „deloc liber”.

În categoria „liber” se încadrează state precum Statele Unite, Georgia, Armenia și Ungaria, iar la „deloc liber” Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Rusia, Uzbekistan, Pakistan sau Iran.

XS
SM
MD
LG