Linkuri accesibilitate

FSB a ajuns al doilea Guvern al Rusiei, consideră un raport al opoziției


Puternicul FSB (Serviciul Federal de Securitate) din Federația Rusă a fost transformat într-o structură cvasicriminală care funcționează practic ca un „guvern secundar”, potrivit unui nou raport al Centrului Dossier, finanțat de fostul oligarh Mihail Hodorkovski, un critic vehement al Kremlinului.

Raportul, publicat zilele acestea, arată că FSB este principalul susținător al sistemului de conducere al președintelui Vladimir Putin, care a dobândit controlul asupra tuturor instituțiilor statului. „Sentimentul general este că într-un fel FSB este al doilea guvern al Federației Ruse”, a declarat Hodorkovski pentru serviciul în limba rusă al Europei Libere.

Mikhail Hodorkovski
Mikhail Hodorkovski

Ministerul Apărării, Parchetul general, Ministerul de Interne și Comitetul pentru Investigații se află în primul rând printre instituțiile cele mai dependente de FSB.

Documentul arată că „reprezentanți ai serviciilor secrete influențează de regulă decizii ale magistraților, violând independența judecătorească”, adăugând că lipsa de separație a puterilor statului reprezintă „o amenințare la securitatea țării”.

Hodorkovski a spus că raportul, la care s-a lucrat aproape un an, a avut la origine mai multe zeci de interviuri cu experți care au lucrat sau care lucrează acum în cadrul FSB, precum și cu oameni care, dintr-un motiv sau altul, au avut de-a face cu serviciul de securitate.

Putin,un fost ofițer KGB, a condus Rusia ca președinte sau premier din 1999. Între 1998 și 1999, când a preluat puterea de la Boris Elțîn, actualul lider de la Kremlin a fost șeful FSB, moștgenitoarea KGB după destrămarea URSS. Mai mulți dintre oamenii puternici ai Rusiei din ultima vreme au avut făcut parte din serviciile secrete sovietice sau rusești.

Raportul mai notează printre altele că aproximativ 126 de bunuri imobiliare valoroase în zona Moscovei, care aparținuseră KGB, au fost privatizate la prețuri de nimic de personaje din structurile de securitate rusești, fiind vândute apoi cu mare profit.

XS
SM
MD
LG