Linkuri accesibilitate

Funcționarul consular care a fost nepoliticos cu sportiva Alina Crăciun, concediat


Ministrul Bogdan Aurescu

Funcționarul consular care a fost nepoliticos cu sportiva Alina Crăciun a fost concediat luni de ministrul Bogdan Aurescu.

„Comportamentul manifestat de către funcționarul consular și modul în care acesta a gestionat dialogul cu cetățeanul român sunt condamnabile, reprezintă o încălcare a normelor de conduită și a principiilor care ghidează activitatea Corpului diplomatic și consular al României și nu sunt reprezentative pentru modul în care misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României gestionează solicitările de asistență primite din partea cetățenilor români. Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, raportul de muncă al funcționarului în cauză, angajat pe plan local al Consulatului României la Catania, a fost încheiat (...)”, a anunțat luni seară Ministerul Afacerilor Externe.

În ceea ce privește situația sportivei de la un club local sicilian și a prietenului ei, turist, MAE precizează că oficiul consular a intrat în dialog cu persoana în cauză încă din luna martie și i-a comunicat acesteia posibilitățile de repatriere, inclusiv informații cu privire la zborul organizat de autoritățile române la data de 25 martie 2020.

„În plus, reprezentanții consulatului au întreprins demersuri pe lângă diverse companii de transport rutier pentru a sprijini repatrierea pe cale rutieră a persoanei în cauză și a partenerului acesteia, oferindu-se ca posibilă soluție repatrierea cu prima cursă terestră preconizată pentru începutul lunii iunie. Totodată, cetățeanul român a fost informat despre posibilitatea organizării unui nou zbor către București și care ar urma să plece de la Roma în perioada următoare”, transmite MAE.

În cadrul „dialogului cu oficiul consular, persoana în cauză a precizat de fiecare dată că nu poate călători cu orice companie aeriană deoarece se deplasează însoțită de un animal de companie, care nu este acceptat, de regulă, pe orice zbor”, mai spune MAE.

Alina Crăciun este o sportivă din România care joacă baschet pentru Alma Baschet Patti, din liga a doua italiană, a rămas blocată în Italia după suspendarea zborurilor.

Ea a susținut în declarațiile oferite presei că a fost abandonată de statul român în Italia, fără a i se oferi vreo posibilitate de a reveni în țară.

"Cei de la Consulatul României nu au venit cu nicio soluție, ni s-a spus să nu mai sunăm pentru că ei ne au deja pe lista lor de așteptare. Ni s-a spus să apelăm la domnul Iohannis, că poate face el ceva. Poate pune la dispoziția noastră o aeronavă să ne aducă în țară. Pe site-ul consulatului sunt numere de urgență pentru situația asta, cu COVID-19. Numerele acelea pentru mine, până în momentul de față, au fost degeaba pentru că am sunat și nu am fost ajutată absolut deloc”, a declarat Alina Crăciun pentru Digi 24, scrie Digi Sport.

Dialogul înregistrat dintre Alina Crăciun și funcționara MAE

(sursa: Digi 24)

Angajată a Consulatului Român în Catania: „Deci, nu trebuie să sunați! În primul rând, nu trebuie să sunați! Da? Asta ar fi foarte drăguț din partea dumneavoastră, să nu sunați. Nu este obligat statul român să se ocupe de repatrierea aceasta!

Noi nu putem să scriem la guvernator și să spunem: „Domn'e, dați-ne o cursă acuma repede, că avem niște cetățeni pe care trebuie să-i ducem. Deci, nu se poate! Deci, nu știu, scrieți la domnul Iohannis! Spuneți: Domn'e, suntem blocați aici, nu se poate statul român să ne lase așa de izbeliște! Vă rugăm, faceți ceva! Trimiteți un charter, trimiteți o cursă specială, nu știu!”

Alina Crăciun, sportivă româncă în Italia: „Suntem într-o situație de criză, rămânem fără bani. Încercăm să apelăm la ajutorul statului, dar nu primim nicio informație concretă, ce se întâmplă cu noi, cum putem reveni în țară. Am achiziționat mai multe bilete de avion, toate s-au anulat. În momentul de față cei de la club pun presiuni foarte mari pe mine pentru a părăsi locația unde stau și țara, fără să mă mai ajute în vreun fel. Mă șicanează. Suntem într-o situație foarte critică. Nu se știe mâine ce se întâmplă cu noi, putem rămâne fără acoperiș în orice moment, putem rămâne pe stradă. Nu se mai poate sta aici!”

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG