Linkuri accesibilitate

Funcționari moldoveni, reținuți după ce ar fi ajutat infractori să fugă de Interpol


Procuratura Anticorupție din R.Moldova a dechis dosar penal pe 2 aprilie 2024.
Procuratura Anticorupție din R.Moldova a dechis dosar penal pe 2 aprilie 2024.

Procuratura Anticorupție (PA) investighează alături de Parchetul Național Financiar (PNF) din Franța, o schemă de corupție internațională prin care funcționari publici din Moldova și alte țări ar fi primit mită pentru a împiedica publicarea de către Interpol a „Notificărilor Roșii”.

Procurorii moldoveni au făcut marți 33 de percheziții la 12 persoane, cu asistența ofițerilor francezi și a Biroului Federal de Investigații (FBI) din SUA.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat că patru persoane au fost reținute după percheziții pentru 72 de ore. Totodată au fost ridicate mai multe dispozitive, printre care telefoane mobile, laptopuri și calculatoare, fiind solicitată asistența FBI pentru a cerceta conținutul lor.

Potrivit probelor acumulate până în prezent în ancheta comună, un grup de persoane de diferite naționalități au implementat o presupusă schemă de corupție pentru a permite persoanelor care fac obiectul „Notificărilor Roșii” de la Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova și în alte țări.

Prin asemenea acțiuni, ei aveau intenția de a bloca și șterge acest tip de notificări, emise pe numele celor dați în căutare internațională prin Interpol, prin oferirea de mită unor funcționari publici, inclusiv din R. Moldova.

Potrivit procurorilor, presupusele sume plătite de beneficiarii acestei scheme se ridică la câteva milioane de dolari.

Dragalin a adăugat că, într-o schemă de corupție suprapusă, o organizație criminală internațională ce ar avea legături cu persoane din Rusia, Ucraina, Belarus și alte țări, fiind suspectată și de comiterea unor infracțiuni cibernetice care au cauzat daune de milioane de dolari, a plătit mită intermediarilor și persoanelor publice din R. Moldova pentru a informa infractorii dați în căutare cu privire la statutul „Notificărilor Roșii”, în schimbul acestor plăți.

Dragalin a precizat că Procuratura Anticorupție a deschis dosar penal pe 2 aprilie 2024, pe baza informațiilor primite de la Parchetul Național Financiar al Franței (PNF). Ulterior, procurorii moldoveni au primit informații relevante și de la autoritățile britanice.

La 11 aprilie 2024, Republica Moldova și Republica Franceză au încheiat în acest sens un acord de Echipă Comună de Investigație la sediul Eurojust la Haga, Olanda.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG