Linkuri accesibilitate

Regele Charles al III-lea se adresează Parlamentului britanic. Evenimentele de după moartea Reginei Elisabeta


Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, purtat către Palatul Holyroodhouse din Edinburgh, Scoția, Marea Britanie, 11 septembrie 2022.
Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, purtat către Palatul Holyroodhouse din Edinburgh, Scoția, Marea Britanie, 11 septembrie 2022.

Regele Charles al III-lea a adus un omagiu mamei sale în timpul primului său discurs din Parlamentul Marii Britanii. Noul monarh a ascultat condoleanțe oficiale din partea președinților Camerei Comunelor și a Lorzilor.

Charles le-a mulțumit președinților celor două camere, care i-au adus un omagiu „regretatei suverane, iubita mea mamă, Regina (Elizabeta a II-a, n.r.).”

„Ne-am adunat astăzi pentru a ne aminti de perioada remarcabilă în care regina a servit cu devotament națiunile și popoarele sale. Pe când era foarte tânără, Majestatea Sa s-a angajat să își servească țara și poporul și să susțină principiile prețioase ale guvernării constituționale care se află la baza națiunii noastre”, a transmis Regele în timpul discursului său din Parlament.

Charles a fost însoțit la eveniment de Regina consoartă, Camilla. Cei doi au părăsit Parlamentul de la Westminster pentru a ajunge la Edinburgh, în Scoția, unde se vor alătura cortegiului funerar ce va duce trupul Reginei de la Palatul Holyroodhouse la Catedrala Sfântului Giles.

Regina Elizabeta a II-a a murit joia trecută la castelul Balmoral din Scoția. Operațiunea Unicorn, protocolul în caz de deces al Reginei în Scoția, stabilește felul în care e anunțată moartea ei, instrucțiuni cu privire la conduita oficialilor britanici și detaliile perioadei de doliu.

Protocolul a fost stabilit încă din anii ’60 și a fost repetat timp de mai bine de 6 decenii de oamenii însărcinați să se ocupe de moartea Reginei.

Joia trecută, operațiunea s-a pus în mișcare, premierul Marii Britanii, Liz Truss, fiind anunțată de decesul Reginei înainte de comunicatul oficial dat de BBC la ora 18:30, ora Londrei.

În același timp, membrii familiei regale, printre care Regele Charles al III-lea, frații săi Andrew și Edward, sora sa Anne, dar și cei doi băieți ai săi, Prințul William și Harry, s-au adunat la Balmoral pentru a o plânge pe Regină.

Odată cu moartea Reginei, Charles a devenit oficial Regele Charles al III-lea, iar soția lui Camilla, Regină Consort. Cuplul a rămas peste noapte la Balmoral.

Ziua următoare, Regele s-a deplasat la Londra, unde s-a întâlnit cu mulțimea adunată în fața Palatului Buckingham. În primul său discurs în calitate de Rege, Charles i-a mulțumit mamei sale pentru munca în slujba statului și a jurat să continue „serviciul de o viață” al mamei sale.

Tot vineri, noul rege a avut o audiență cu premierul Marii Britanii, Liz Truss, în timpul căreia i-a transmis că moartea mamei sale era momentul de care îi era „groază”. O slujbă comemorativă a avut loc seara la Catedrala Sfântul Paul.

Sâmbătă, Charles al III-lea a fost proclamat oficial Rege de către Consiliul de Aderare. Evenimentul a avut loc la Palatul St James din Londra, la care au participat membrii Consiliului, precum și câțiva funcționari publici de rang înalt.

Duminică, sicriul cu trupul Reginei a plecat de la Balmoral și a fost depus la Palatul Holyroodhouse, din Edinburgh.

Zilele următoare, zilele rămân la fel de pline atât pentru noul monarh britanic, cât și pentru Regină, al cărei sicriu care va pleca marți la Londra, unde va fi depus în Sala de bal a Palatului Buckingham. Membrii familiei regale vor putea aduce Reginei Elizabeta a II-a un ultim omagiu.

Miercuri, Regimentul de Artilerie Călare al Regelui va însoți sicriul Reginei Elizabeta a II-a de la Palatul Buckingham la Catedrala Westminster. Arhiepiscopul de Canterbury va organiza o ceremonie scurtă, după care sicriul cu trupul Reginei va fi depus în catedrală pentru următoarele zile. Publicul va putea vizita sicriul în fiecare zi timp de 23 din 24 de ore. Oamenii nu vor avea voie să facă poze sau să filmeze în interiorul Catedralei Westminster.

Trupul Reginei Elizabeta a II-a va rămâne în Catedrala Westminster până luni, 19 septembrie, când vor avea loc funeraliile fostului monarh britanic.

În tot acest timp, Charles va călători în Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord pentru a se întâlni cu liderii țărilor din Marea Britanie. Tot în intervalul miercuri-luni, liderii din jurul lumii se vor aduna la Londra pentru a participa la funeraliile Reginei.

Printre cei care și-au anunțat intenția de a participa sau care sunt așteptați să participe la funeralii se numără:

 • Președintele Statelor Unite, Joe Biden;
 • Președintele Franței, Emmanuel Macron;
 • Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan;
 • Premierul Noii Zeelande, Jacinda Arden;
 • Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen;
 • Împăratul Naruhito al Japoniei;
 • Membri ai familiilor regale din Spania, Belgia, Norvegia, Danemarca, Suedia și Olanda.
 • 16x9 Image

  Sorin Dojan

  Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG