Linkuri accesibilitate

G20|Uniunea Europeană va investi 1 miliard de euro pentru producția de vaccin anti-Covid în Africa


Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și premierul italian Mario Draghi, gazda summitului virtual al G20

Uniunea Europeană a promis să investească 1 miliard de euro (1,2 miliarde de dolari) pentru înființarea de centre de producere a vaccinului în Africa.

La summitul virtual al G20, găzduit de Italia și UE, Pfizer și BioNTech s-au angajat, de asemenea, să pună la dispoziția națiunilor mai sărace 1 miliard de doze cu preț redus. Încă un miliard de vaccinuri va fi furnizat anul viitor, a anunțat șeful Pfizer, Albert Bourla.

Marii producători de medicamente și liderii țărilor bogate au discutat vineri despre dezechilibrul de la nivel mondial în lupta împotriva COVID-19 și s-au angajat să crească aprovizionarea cu vaccinuri cu preț redus în regiunile mai sărace.

Campaniile de vaccinare în masă cu finanțare masivă ajută Occidentul să reducă infecțiile, dar prea puține doze au ajuns în țările mai sărace, unde virusul face ravagii, fiind scăpat de sub control, atrăgând acuzații de „apartheid vaccinal”.

Peste 80% din primele miliarde de doze de vaccin s-au îndreptat către țările bogate, comparativ cu doar 0,2% în țările cu venituri mici, a declarat filantropul american Bill Gates la Summitul G20 care se concentrează în acest an asupra crizei globale a sănătății.

„Dacă nu oprim acest imens decalaj, mai mulți oameni vor muri inutil. Există două măsuri urgente pe care țările le pot lua: împărțiți dolari și doze”, a spus el, citat de Reuters.

Summitul urmează să ceară acordarea gratuită de licențe și transfer de tehnologie pentru a stimula producția de vaccinuri în țările sărace.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG