Linkuri accesibilitate

Declarație G7: China să nu ajute Rusia și să susțină suveranitatea Ucrainei


Întâlnirea G7 a avut loc în Germania și s-a concentrat asupra modului în care Rusia poată fi oprită să continue războiul în Ucraina.
Întâlnirea G7 a avut loc în Germania și s-a concentrat asupra modului în care Rusia poată fi oprită să continue războiul în Ucraina.

Într-o declarație comună, G7 a cerut Chinei să susțină suveranitatea Ucrainei, să nu ajute Rusia, să nu submineze sancțiunile impuse sau să justifice războiul. Potrivit documentului, războiul neprovocat al lui Putin a amenințat tot globul și generează o criză alimentară și energetică severă.

G7 a transmis mesajul pe 14 mai într-o declarație amplă lansată la sfârșitul a trei zile de întâlniri în Germania, informează Reuters.

Pe lângă faptul că a cerut Chinei să nu sprijine Moscova în timpul războiului, G7 a cerut Beijingului „să renunțe la manipularea informațiilor, dezinformare și alte mijloace pentru a legitima războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Țările membre ale G7 au cerut, de asemenea, Belerusului, aliatului Rusiei, să înceteze să sprijine Rusia și să respecte obligațiile internaționale.

Invazia Ucrainei de către Rusia în februarie, susține G7, „a generat una dintre cele mai grave crize alimentare și energetice din istoria recentă, care îi amenință acum pe cei mai vulnerabili de pe glob”.

Grupul, care cuprinde Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia și Japonia, a declarat că sunt necesare măsuri urgente pentru a debloca depozitele de cereale pe care Rusia le împiedică să exporte Ucraina, contribuind la criza alimentară.

Se estimează că 25 de milioane de tone de cereale au fost împiedicate să părăsească porturile din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume. Blocajul este văzut ca afectând în special țările din Orientul Mijlociu și Africa.

Ucraina a acuzat Rusia că a furat sute de mii de tone de cereale din teritoriile pe care le-a ocupat.

Miniștrii de externe G7 prezenți la întâlnirea de la Weissenhaus au promis, că vor continua izolarea economică și politică a Rusiei prin sancțiuni și au spus că țările lor vor continua să ofere Kievului apărare și ajutor militar „atâta timp cât va fi necesar”.

„Nu vom recunoaște niciodată granițele pe care Rusia a încercat să le schimbe prin agresiune militară și ne vom susține angajamentul în sprijinirea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, inclusiv a Crimeei și a tuturor statelor”, se arată în declarația G7.

Grupul a spus că eliminarea treptată a achizițiilor de petrol și cărbune rusești este cheia eforturilor de a pune presiune asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului.

„Vom accelera eforturile noastre pentru a reduce și a pune capăt dependenței de aprovizionarea cu energie a Rusiei și cât mai repede posibil”, se arată în declarație.

Se așteaptă ca statele membre ale UE să ajungă săptămâna viitoare la un acord privind încetarea importului de petrol rusesc al blocului, în ciuda opoziției din partea Ungariei, membră a UE.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG