Linkuri accesibilitate

Țările G7 iau în considerare interzicerea aproape totală a exporturilor către Rusia


G7 discută ideea unui embargo aproape general al exporturilor către Rusia

Țările din G7 iau în considerare o interdicție aproape totală a exporturilor către Rusia, a relatat agenția de știri Kyodo, citând surse guvernamentale japoneze, transmite Reuters.

Țările din grupul G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite) discută ideea înaintea unui summit al liderilor care va avea loc în Japonia în luna mai, potrivit mai multor surse familiare cu situația care afirmă că obiectivul ar fi să includă și statele membre ale Uniunii Europene în plan.

Un raport obținut de Bloomberg News joi arată că SUA și aliații Ucrainei au în vedere „o interzicere totală a majorității exporturilor către Rusia”, cu excepția celor pentru care vor fi acordate excepții.

Întrebat despre raportul Bloomberg, secretarul-șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a spus că guvernul este conștient de acest lucru, dar s-a abținut de la a comenta discuțiile dintre țările G7 și națiunile care au aceleași opinii despre posibile sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei.

„Ceea ce este important pentru a pune capăt agresiunii ruse cât mai curând posibil este că G7 rămâne unit pentru sancțiuni severe împotriva Rusiei și sprijin puternic pentru Ucraina”, a spus Hirokazu Matsuno într-o conferință de presă.

Criteriile din prezent permit exporturile către Rusia, cu excepția celor aflate sub sancțiuni.

Una dintre surse afirmă că dacă se va ajunge la un acord în acest sens, cel mai probabil exporturile care vor fi scutite de sancțiuni vor fi cele de medicamente, hrană și produse agricole.

Până acum sancțiunile au redus cu aproape jumătate valoarea exporturilor UE și ale țărilor G7 către Rusia, ele vizând o serie largă de bunuri, de la componente electronice la produse de lux. Însă bunuri în valoare de 66 de miliarde de dolari încă ajung în Rusia din Europa, SUA, Canada și Japonia.

În cursul lunii aprilie țările G7 au anunțat noi sancțiuni economice împotriva Rusiei, inclusiv interzicerea tuturor investițiilor noi în sectoare cheie, ca răspuns la „escaladarea continuă a războiului”.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG