Linkuri accesibilitate

Gabriel Săcărin, în luptă cu autoritățile: Nu vom ceda, suntem singurii părinți pe care Sorina i-a avut vreodată


Sorina se adaptează în noua sa familie
Sorina se adaptează în noua sa familie

În cazul fetiței adoptate de familia de români din SUA, curge cu plângeri penale, cercetări disciplinare și strămutări de dosare. În acest timp, Sorina urmează consiliere psihologică și face progrese. ”Este un copil isteț și cu inteligență nativă”, spune Gabriel Săcărin pentru Europa Liberă.

Inspecția judiciară cere suspendarea Mariei Pițurcă, procuroarea care a intervenit brutal pentru a o lua de la asistenta maternală care refuza să o dea familiei care o înfiase, iar procurorul general Bogdan Licu și procuroarea Mihaiela Moraru- Iorga de la Secția Specială s-au ales cu plângeri penale din partea familiei Săcărin. Cei doi sunt acuzați că au făcut diverse presiuni asupra Ramonei Săcărin pentru a furniza date despre judecători.

În ceea ce o privește pe procuroarea Maria Pițurcă de la Parchetul Curții de Apel Craiova, inspectorii judiciari o acuză de "manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei" şi de "exercitare a funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, dacă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni”. Dacă secția de procurori a CSM o va găsi vinovată o poate chiar suspenda din funcție, așa cum cere Inspecția Judiciară.

Sorina însă este departe de toate aceste războaie juridice, încearcă, dacă va fi lăsată, să se integreze în noua sa familie. Tatăl ei afirmă că psihologul la care au dus-o spune că are un comportament normal, că de la o ședință la alta se văd îmbunătățiri și că a inceput să devină comunicativă și să simtă stabilitate.

”Un copil care atrecut prin ce a trecut Sorina are nevoie de consiliere, pe care a început-o fără să ne spună nimeni. Are nevoie să înțeleagă că acum are părinți care au grijă de ea și îi oferă iubire și stabilitate. Noi nu renunțăm, avem în acest moment obligații față de Sorina și ne ținem de ele. Suntem singurii părinți pe care copilul i-a avut vreodată în viața lui, înțelegeți ce vreau să spun. Ea n-a mai avut părinți, tatăl e necunoscut, mama a părăsit-o, iar asistenții maternali nu au fost părinți. Sorina are părinți în adevăratul înțeles de când am luat-o noi, iar ea acum experimentează acest lucru și evoluția ei este extraordinar de bună, ne-a declarat Gabriel Săcărin.

Familia Săcărin este însă marcată de evenimentele prin care a trecut, de acuzele că ar fi intenționat să traficheze organele Sorinei și de campania declanșată împotriva ei. Deocamdată așteaptă ca Tribunalul Olt, unde a fost strămutat procesul în care se judecă ordonanța președințială cerută de procurorul general Bogdan Licu, să fixeze termenul.

Gabriel Săcărin explică pentru Europa Liberă că adopția a fost încheiată potrivit Convenției de la Haga și că există o perioadă de doi ani de monitorizare post-adopție.

”Noi am plătit deja pentru monitorizarea post-adopție, aceasta este o agenție care este acreditată de Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție din România și care este obligată să trimită ­rapoarte de monitorizare timp de doi ani de zile. Agenția va trimite din trei în trei luni la noi psihologi, lucrători sociali care vor face rapoarte despre evoluția Sorinei și integrarea ei în familia noastră, pe care le vor trimite în România la ANPCA, pentru că acesta este contractul dintre ele. O agenție ca să poată să facă adopții din România trebuie să îndeplinească anumite condiții, iar în America sunt patru astfel de agenții acreditate, care au obligații și în SUA”, spune pentru Europa liberă tatăl adoptiv al Sorinei.

Procurorul general interimar Bogdan Licu a cerut instanței emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să se interzică părăsirea teritoriului României de către Sorina până la administrarea probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Acest proces este deja la a treia amânare din cauză că Tribunalul Mehedinți și-a declinat competența și a trimis dosarul la Tribunalul din Caraș Severin.

De asemenea, Licu a solicitat Curții de Apel Craiova revizuirea în totalitate a deciziei judecătorești de adopție.

Parchetul General arată, în motivele pentru care cere revizuirea sentinței de adopție , că ”interesul superior al minorei implică, în primul rând, stabilitate” și că ”mediul în care minora a crescut şi s-a dezvoltat timp de aproape 7 ani, începând cu vârsta de 1 an şi 2 luni, creează certitudinea că aceasta vede în familia Şărămăt familia sa naturală”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG