Linkuri accesibilitate

Ex-procuror general, G. Scutea: Dosarul de plagiat al premierului Ciucă, în lucru. Criză de procurori


Ex-procuror general, Gabriela Scutea, interviu despre dosarul premierului Ciucă și pensionarea timpurie a magistraților
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:45 0:00

Ex-procuror general, Gabriela Scutea, la interviul one2one, în redacția Europa Liberă.

În săptămâna în care a fost înlocuită, Gabriela Scutea dezvăluie că dosarul privind plagiatul premierului este în lucru și nu există suspecți. Scutea atenționează și că Ministerul Public se află în criză de personal, cauzată de așteptata reformă a pensiilor speciale.

Întrebată dacă i se pare normal ca un magistrat să se pensioneze după doar 25 de ani de activitate, fostul procuror general susține că măsura este justificată.

Gabriel Scutea: „Munca nu e pe program de opt ore, ci de când începi activitatea până termini.”

Europa Liberă: Asta poate spune și un medic.

Gabriel Scutea: „Categoric. Eu mă refer la profesia noastră. Sunt lucruri urgente. Activitatea e nemăsurată. Include sâmbătă, duminică, fără recuperare. Cine să țină Parchetul, dacă un procuror lipsește?!”

Una dintre explicațiile plecărilor masive din sistemul judiciar, din ultimii ani, ar fi teama de schimbare a legislației privind pensionarea magistraților, admite fostul procuror general. Consecința? Un sfert dintre locurile de procurori sunt neocupate.

Gabriela Scutea, care și-a încheiat mandatul de șef al Parchetului General, pe 20 februarie, explică și care este stadiul dosarului în care este cercetată acuzația de plagiat la adresa premierului Nicolae Ciucă.

Europa Liberă: A trecut peste un an și nu știe nimeni dacă acolo se lucrează sau nu. În ce stadiu e dosarul?

Gabriel Scutea: „Atâta timp cât acest dosar nu este în faza de a exista un suspect ... Dacă procurorul care investighează nu a considerat necesar ca ceva să fie adus la cunoștința publică, nici șeful lui, adică eu, până acum o săptămână, nu pot să comunic despre dosarul respectiv.”

Europa Liberă: Premierul Nicolae Ciucă a fost audiat?

Gabriela Scutea: Nu pot discuta acest aspect.

Europa Liberă: A început urmărirea penală?

Gabriela Scutea: E începută de la momentul constituirii dosarului.

Europa Liberă: In rem?

Gabriel Scutea: In rem!

Fosta șefă a Parchetului a vorbit și despre dosare cu sonoritate. Cel al jurnalistei Emilia Șercan, dosarul 10 august și dosarul Revoluției. Aflați ce spune Gabriela Scutea despre marile restanțe ale instituției pe care a condus-o timp de trei ani, joi, la ora 8, în interviul integral one2one.

Deși a candidat pentru un nou mandat de procuror general al României, Gabriela Scutea, nu a fost selectată de comisia de concurs condusă de ministrul Justiției, Catălin Predoiu.

În locul Gabrielei Scutea, ministrul Justiției l-a nominalizat luni, pe Alex Florin Florența, procuror al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

    serbana@rferl.org

XS
SM
MD
LG