Linkuri accesibilitate

Gabriela Firea acceptă înfrângerea: „Nu am ce să-mi reproșez”


Gabriela Firea a mers la vot cu trei ore înainte de momentul pe care îl anunțase, pentru a ocoli presa

Gabriela Firea și-a admis înfrângerea în alegerile pentru un nou mandat la Primăria Capitalei, după apariția rezultatelor parțiale oficiale.

„Am ținut să am această intervenție ultimă în această poziție. Prețuiesc fiecare vot și îl port în suflet și promit să nu dezamăgesc niciodată. Îmi doresc ca lucrurile din București să meargă mai departe. Ceea ce nu se poate demola, chiar dacă s-a încercat demolarea mea, sunt faptele, sunt proiectele. Nimeni nu poate demola spitalul Foișor, prima etapa a Pasajului Ciurel sau achiziția de autobuze moderne.”, a transmis Gabriela Firea.

Într-un nou mesaj video pe pagina personală de Facebook, Firea a transmis că se află la primărie pentru „a lăsa lucrurile în ordine pentru noua administrație".

„Nu am ce să-mi reproșez, decât poate că am vrut să fac prea multe dintr-odată", a subliniat Gabriela Firea.

Ea a mai arătat că un al doilea mandat de primar ar fi fost foarte dificil pentru ea deoarece nu mai beneficia de sprijin în noul Consiliul General al Municipiului București.

„În Consiliul General, majoritatea va fi asigurată de alianța de dreapta: PNL, USR și PLUS au mai mult de majoritate simplă. (...)Cu toată suferința de moment, e mai bine că se întâmplă așa. Dacă aș fi primit al doilea mandat de la bucureșteni, nu aș fi avut susținere în CGMB, proiectele ar fi fost imposibil de realizat", a completat Gabriela Firea.

  • Rezultate parțiale BEC ora 13:30. Consiliul General al Capitalei: PSD 32,38%, USR-PLUS 26,89%, PNL 19,3%, PMP 7,8%, PRO București 3,4%, ALDE 2,9%.

Ea a arătat că nu a luat o decizie privind viitorul său politic, dar va rămâne alături de bucureșteni.

Gabriela Firea a obținut un mandat de consilier general, fiind prima pe listă PSD, dar este foarte probabil să renunțe la el pentru a candida în alegerile parlamentare din decembrie, fiind invitată de liderul PSD, Marcel Ciolacu, pe listele de senatori sau deputați PSD.

  • Gabriela Firea a obținut, potrivit rezultatelor parțiale anunțate de AEP, doar 37,9% din voturile bucureștenilor, în vreme ce câștigătorul fotoliului de primar, Nicușor Dan, a înregistrat 42,7% din opțiunile electorale.

Gabriela Firea a fost criticată pentru campania negativă pe care a desfășurat-o, acuzându-l pe Nicușor Dan de corupție - șantaj și trafic de influență în rândul investitorilor imobiliari, acuzații care nu au fost dovedite. Fostul primar a folosit, de asemenea, în această campanie, persoane controversate cum ar fi Dana Budeanu, o stilistă pe care a prezentat-o ca fiind prietena sa, și care a lansat pretinsele acuzații la adresa lui Dan.

În campania electorală, Firea a folosit publicitate mascată, plătită din bani publici, cu bilanțul primăriei pe care a condus-o vreme de 4 ani.

În PSD, situația Gabrielei Firea este destul de dificilă, pentru că nu se află între apropiații actualului lider PSD, Marcel Ciolacu. Firea a fost mai degrabă o apropiată a lui Victor Ponta, pe vremea când acesta era liderul PSD, care a și adus-o în politică, multă vreme s-a aflat și între susținătorii controversatei președinții a lui Liviu Dragnea, dar pe care l-a contestat în vara lui 2018, cerându-i demisia. Odată cu venirea lui Marcel Ciolacu în fruntea PSD, Firea și-a pierdut audiența în interiorul partidului. Influența de care se poate bucura în acest moment vine, prin ricoșeu, de la soțul său, primarul de Voluntari, Florentin Pandele, cel mai mare suporter al ei pe timpul campaniei, care a fost protagonistul unor clipuri electorale în care cei doi dansau în holul casei pe hitul momentului (Jerusalema, pentru rigoare) sau aniversau pe prispa casei zece ani de căsătorie.

XS
SM
MD
LG