Linkuri accesibilitate

Analiză | Gafele lui Florin Cîțu. Care va fi costul politic


Florin Cîțu a postat pe Facebook o serie de fotografii din 2016, de la New York, cu mesajul „ Can’ t stop me now” ca răspuns în scandalul condamnării pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice în America, acum 20 de ani.
Florin Cîțu a postat pe Facebook o serie de fotografii din 2016, de la New York, cu mesajul „ Can’ t stop me now” ca răspuns în scandalul condamnării pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice în America, acum 20 de ani.

Episodul condamnării premierului Florin Cîțu în Statele Unite, acum 20 de ani, pentru conducere în stare de ebrietate a fost taxat dur de adversarii politici și nu numai. Este o gafă dintr-un șir mai lung din ultima perioadă. Îi vor afecta ele cariera politică?

Prima și cea mai dură acuză care i se aduce este faptul că a ascuns regretabila întâmplare, a mințit prin omisiune, ceea ce pentru un politician care accede la vârful puterii este nu doar o greșeală, ci spune multe despre calitatea sa morală a acestuia. Mai devreme sau mai târziu, trecutul își arată colții, așa cum s-a întâmplat în atâtea alte cazuri și la case mai mari, iar aceasta este o lecție pe care politicienii ar trebui să o știe, comentează analiștii consultați de Europa Liberă.

Pe măsură ce mașina Probe Ford se deplasa spre est, se deplasa în mod vizibil de pe o parte pe alta a rutei de călătorie. Inculpatul mirosea a băuturi alcoolice și a recunoscut că a băut. Inculpatul avea ochii injectați și umezi. Inculpatul a făcut testul Datamaster și acesta a înregistrat un BAC de 0,161.

Ludovic Orban, adversarul său în lupta pentru șefia partidului, susține că nu știa nimic și nici în „procedurile legale” de verificare a miniștrilor nu i s-a comunicat nimic.

Nu mi-a comunicat în discuțiile interpersonale acest episod din viața lui. (...) Nici în procedurile legale, ( de verificare a ministrilor - n.r. ) nu mi-a fost adusă la cunoștință această informație. Dacă mi-ar fi spus lucrul ăsta, i-aș fi spus să facă publică această informație. Un astfel de episod nu poți să-l ții ascuns”.

Cei din tabăra lui Florin Cîțu, cum este, de exemplu, Dan Vîlceanu, un apropiat al premierului, susține că și Orban, și alți lideri PNL știau despre episod, ba mai mult, informația ar fi fost furnizată presei din zona aceasta.

Eu știu că informația este plecată dintre colegi și știam despre lucrul acesta de acum vreo două luni, pentru că cel care s-a ocupat cu lucrul acesta a spus altor colegi. Știam că o să apară, nu era nicun fel de secret. E un episod despre care mai mulți colegi știau”.

Indiferent însă de sursă, cert este că opinia publică și activiștii de partid au aflat despre condamnarea penală a premierului într-un moment delicat pentru acesta, în care își joacă nu doar obținerea puterii în partid, ci, poate, chiar și funcția în fruntea guvernului.

Cele 3 greșeli ale lui Cîțu

Analiștii consultați de Europa Liberă spun că Florin Cîțu a făcut 3 mari greșeli în acest scandal.

Modul în care a gestionat Florin Cîțu conflictul ridică mari semne de întrebare. Premierul a parcurs mai toate etapele: a recunoscut că a fost „o greșeală” și că a plătit o amendă mare, apoi a minimalizat incidentul, spunând că e o „faptă minoră”, „petrecută în studenție”, care nu înseamnă nimic mai mult decât o „contravenție”.

  • Ar fi trebui să recunoasă atunci când a intrat în politică

A făcut o greșeală care acum e specultă de tabăra Orban, declară pentru Europa Liberă profesorul Ovidiu Voicu.

„În momentul în care a intrat în politica la vârf, atunci când a devenit senator, trebuia să spună: în trecutul meu am făcut greșeli, asta este situația, și atunci lucrurile ar fi fost mult mai simple pentru el. Așa a ajuns într-o situație neplăcută pentru el, care e speculată politic de echipa dlui Orban”.

  • A minimizat evenimentul

Este o mare greșeală, nu doar politică, ci și morală, susține Ovidiu Voicu

Prima reacție a fost greșită, politic vorbind. Și nu doar politic, ci și moral, pentru că a încercat să minimizeze un gest care până la urmă este reprobabil. E foarte rău să te urci băut la volan, mai ales în România unde foarte mulți oameni mor pentru că sunt șoferi care conduc sub influența alcoolului. Încercarea de minimiza această faptă este o greșeală și politică, și etică. Pierde pe bună dreptate pentru că nu a știut să reacționeze, dar dl Cîțu nu a fost niciodată un politician care să aibă reacții bune”.

Sociologul Mircea Kivu este de părere că Florin Cîțu este un prost comunicator, fie are consilieri de comunicare slabi, pentru că altfel nu ar fi încercat să minimizeze episodul.

Cea mai mare greșeală este că a încercat să spună că e doar o greșeală de tinerețe, că a minimizat. Dacă spunea o chestie de genul: am învățat, am greșit și de atunci nu am mai pus picătură de alcool în gură când m-am suit la volan, cred că ar fi fost OK. Are un consilier de comunicare, dacă are, foarte prost. Comunică prost”.

  • Victimizarea

E interesant că sub patru tururi de scrutin PSD nu a apărut cu această informație și apare acum, în competiția internă”, a clamat Cîțu.

Dar cei care au mers pe linia ideii că premierul este o victimă a războiului din PNL sunt apropiații săi. Rareș Bogdan, de pildă, susține că „cineva împinge această campanie spre un război total”, iar Florin Roman scrie pe Facebook „Ştiam că toţi cei care vor susţine altceva decât Orban vor fi linşaţi mediatic de oamenii lui”.

O încununare a apărării construite de premierul Cîțu a fost postarea de vineri, 13 august, cu mesajul „ Can’ t stop me now” și o serie de fotografii cu el la New York, dar nu de acum 20 de ani, ci din 2016.

Florin Cîțu la New York 2016
Florin Cîțu la New York 2016

Gafe după gafe. Va plăti politic?

În ultima perioadă, premierul s-a făcut remarcat printr-un șir de declarații neadecvate, care au generat critici sau ironii. De la faptul că nu știe care este prețul unei pâini la afirmația despre creșterea salariului mediu sau despre salariile de peste 3000 de euro net, până la minimizarea creșterii ratei inflaței, despre care a spus că este doar o „estimare” a BNR, sunt doar câteva dintre afirmațiile discutabile ale premierului, care se adaugă episodului conducerii sub influența alcoolului.

Sociologul Mircea Kivu este de părere cea mai mare gafă a premierului este cea legată de prețul pâinii și că toate îi vor greva cariera politică.

Gafa cea mai mare mi s-a părut cea cu pâinea, pentru că el oricum e acuzat de libertarieni din aceștia extremi că desconsideră săracii. Când spune că : eu nu mănânc pâine e o lipsă de empatie, pentru că ar trebui să știe foarte bine că pentru majoritatea românilor pâinea e alimentul de bază”.

Profesorul Ovidiu Voicu nu crede că această gafă va influența șansele lui la alegerile din partid, dar ea se adaugă unui șir de alte gafe care vor veni după el în momente-cheie.

Nu cred că gafa asta în sine îl va costa mai mult, dar cred că înșiruirea de gafe îi face dlui Cîțu un portret de politician inabil care îl va urmări multă vreme și probabil dacă va avea ambiții la un moment dat să fie mai mult decât ce reușește acum prin specularea unui context, să cadideze la președinție, de exemplu, sau să încerce să conducă partidul într-o victorie electorală în 2024, această imagine de gafeur va veni după dânsul. Și avem exemple, Mircea Geoană, de pildă”.

Declarații Florin Cîțu

  • „Nu mănânc pâine. Am fost în piață.”
  • „Inflația este o estimare a BNR. Ieri însă am văzut cifre interesante, cum mai mult de 1% dintre angajații din România au un salariu mai mare de 3.000 euro net și cum crește ponderea celor care au peste 1000 de euro net”.
  • „România nu mai e o țară a celor cu salarii mici”.

Sub tirul atacurilor

Un asemenea scandal nu putea rămâne nespeculat de adversarii politici, atât cei din PSD, cât și de tabăra Orban din PNL.

Atacurile din PSD erau previzibile și ele se înscriu în registrul și retorica obișnuite ale partidului. PSD a plusat pe calificativul „penal”, încercând să întoarcă în sens invers campania dusă de PNL, USR PLUS și de președintele Iohannis atunci când PSD se afla la guvernare în regimul Dragnea.

Marcel Ciolacu a spus că „România nu poate fi condusă de premier penal” și a cerut urgent demisia acestuia.

Vorbim, domnule preşedinte şi dle Cîţu, de aceleaşi legi care au încheiat şi alte aspiraţii politice pentru fotoliul de la Palatul Victoria! Românii aşteptă un semn de maturitate politică! Nu doar: Wow, şoc, explicaţii incomplete şi scuze… de adolescent întârziat! Atât am auzit astăzi de la premierul Florin Cîţu despre faptul că a stat 2 zile în închisoare”.

Marcel Ciolacu i-a cerut președintelui Iohannis să spună dacă stia de condamnare.

Deși pe alt ton, atacurile venite din PNL, din partea grupării Orban, sunt cele care contează în peisajul politic al momentului. Ludovic Orban lasă să se înteleagă că premierul ar trebui să demisioneze.

Demisia este un act unilateral. Dar dacă i-aș cere demisia, nu aș face-o în public. Aș avea o discuție cu el între patru ochi”, a răspuns liderul PNL.

El a punctat că în astfel de situații așa se procedează: există o discuție prealabilă astfel încât celui învinuit „să i se dea ocazia să-și anunțe singur demisia”.

USR PLUS nu vrea să intervină în scandal pentru a nu perturba alegerile din PNL, dar situația a fost discutată în Biroul Politic, unde s-a cristalizat opinia că episodul îl face pe Cîțu „șantajabil” și că este greu de crezut ca președintele Ioannis să nu fi știut de la serviciile secrete.

Eurodeputatul PLUS, Dragoș Tudorache susține că „premierul Cîţu are nişte explicaţii de dat cu privire la acest fapt, altele decât cele pe care le-a dat până acum”.

XS
SM
MD
LG