Linkuri accesibilitate

Galerie foto | Ce arme a livrat sau urmează să livreze Occidentul Ucrainei

Chiar dacă nu a respectat solicitările Ucrainei de a interveni în mod direct împotriva Rusiei, țările din Uniunea Europeană și SUA au livrat sau urmează să livreze echipamente militare de miliarde de dolari.

Occidentul a început timid să ajute Ucraina să lupte împotriva trupelor invadatoare, însă pe măsură ce războiul s-a prelungit ajutorul s-a transformat în drone capabile să doboare avioane rusești sau alte echipamente militare de ultimă generație.

Sprijnul cel mai important a venit din SUA, care a anunțat săptămâna aceasta că va acorda asistență militară suplimentară de 800 de milioane de dolari Ucrainei pentru a lupta cu forțele rusești. SUA au acordat doar în ultima săptămână ajutor de un miliard de dolari Ucrainei. De când Joe Biden a devenit președinte, suma se ridică la 2 miliarde de dolari.

Potrivit Casei Albe, printre echipamentele care urmează să ajungă în Ucraina se numără 800 de sisteme anti-aerine Stinger, 100 de rachete Jevelin, 100 de lansatoare de grenade, puști, mitraliere, pistoale, armuri, căști.

Anterior, SUA a mai trimis în Ucraina 600 de sisteme anti-aeriene Stinger, 2.600 de sisteme Javelin, 5 elicoptere Mi -17, trei bărci de patrulare, patru sisteme radar ș.a.
Și alte țări, precum Germania, au anunțat sprijin militar pentru Ucraina.

Germania, de pildă, a trimis 1.000 de arme anti-tanc și 500 de rachete Stinger. Cu 200 rachete Stinger contribuie și Olanda, care și-a mai luat angajamentul de a livra, la cererea Ucrainei, printre altele, 300 de căști de luptă, 200 de veste balistice, 30 de detectoare de metale, 5 sisteme radar de localizare a armelor, 100 de arme cu lunetă, având 30.000 de cartușe.

Slovacia va oferi Ucrainei ajutor de aproximativ 11 milioane de euro, constând în 12.000 de cartușe de muniție, 10 milioane de litri de combustibil și 2 vehicule pentru deminare, iar Cehia 4.000 de obuze de artilerie în valoare de 1,7 milioane de dolari Ucrainei.

Finlanda a trimis un ajutor financiar de 15 milioane de euro, iar România a trimis 2.000 de căști de protecție balistică și 2.000 de veste antiglonț cu nivel de protecție III-IV, a căror valoare a estimat-o la 2 milioane de euro.

16x9 Image

Ionuț Benea

A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG