Linkuri accesibilitate

Garda Națională trimite 15.000 de soldați la învestirea lui Biden. Avertismentele FBI


Imagine generică

FBI a avertizat cu privire la proteste armate care ar fi planificate să aibă loc la Washington, D.C. precum și în cele 50 de capitale ale Statelor Unite ale Americii pe 20 ianuarie, când președintele ales Joe Biden va fi învestit în funcție, a declarat luni o sursă federală citată de Reuters.

Confruntată cu amenințările lansate de susținătorii președintelui Donald Trump, Garda Națională a fost autorizată să trimită până la 15.000 de soldați la Washington, iar turiștilor li s-a interzis să viziteze Monumentul lui Washington.

Comitetul inaugural al lui Biden a anunțat că tema ceremoniei din 20 ianuarie va fi „America Unită”, chiar dacă țara se confruntă cu consecințele asaltului dat miercurea trecută de susținătorii lui Trump asupra Capitoliului.

Generalul Daniel Hokanson a declarat că se aşteaptă ca până sâmbătă să se afle în oraş circa 10.000 de soldaţi şi că aceştia se vor concentra pe susţinerea securităţii, operaţiunilor de logistică şi comunicaţiilor.

Senatorul Chris Murphy, care a spus că trimite o scrisoare secretarului interimar al apărării luni, a declarat că nu este clar dacă Garda Națională va fi suficientă pentru a proteja capitala națiunii și ar putea fi necesare și trupe de serviciu activ.

Tururile la monumentul Washington, care îl onorează pe primul președinte al țării, vor fi suspendate până pe 24 ianuarie, după amenințările primite privind perturbarea evenimentului din 20 ianuarie.

Într-o scrisoare adresată duminică secretarului în funcție pentru securitate internă Chad Wolf, primarul din Washington, Muriel Bowser, a cerut o nouă abordare a securității după ceea ce a numit săptămâna trecută „atacul terorist fără precedent”.

Bowser i-a cerut lui Wolf să anuleze permisele de adunare publică până pe 24 ianuarie.

Asaltul asupra Capitolului, produs în timp ce Congresul SUA trebuia să bifeze o formalitate - validarea președintelui ales al SUA, Joe Biden, câștigător al alegerilor din 3 noiembrie - i-a pus pe fugă pe parlamentari și s-a soldat cu cinci morți. Zeci de persoane au fost acuzate pentru violențe și sunt în curs de investigare alte câteva sute de cazuri.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG