Linkuri accesibilitate

Gaza - Israel | Biden face apel la încetarea focului. Lansare de rachetă din Liban


Unitate de artilerie israeliană la granița cu Gaza.
Unitate de artilerie israeliană la granița cu Gaza.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, și-a exprimat sprijinul pentru o încetare a focului între Israel și Gaza, la opt zile de la izbucnirea celui mai recent conflict între forțele israeliene și gruparea palestiniană Hamas.

În conflictul izbucnit în 10 mai au murit cel puțin 212 persoane în Gaza, printre care 61 copii, iar în Israel 10 persoane, inclusiv doi copii.

Într-o conversație telefonică cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, Joe Biden și-a reiterat „sprijinul ferm pentru dreptul Israelului de a se apăra de rachetele trimise spre teritoriul său”. Joe Biden a încurajat Israelul să facă eforturi pentru a asigura protecția civililor.

„Cei doi lideri au discutat despre progresele operațiunilor militare ale Israelului împotriva Hamasului și a altor grupări teroriste din Gaza. Președintele și-a exprimat sprijinul pentru încetarea focului și a menționat implicarea SUA alături de Egipt și alți parteneri pentru îndeplinirea acestui obiectiv”, transmite Casa Albă.

Statele Unite au blocat însă o declarație a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite (ONU) care să ceară încetarea violențelor. Organizația și-a transmis îngrijorarea cu privire la distrugerile provocate infrastructurii din Gaza, zonă afectată deja de sărăcie, în care trăiesc două milioane de oameni. Potrivit ONU, în ultima săptămână, 40 de școli și patru spitale au fost distruse „total sau parțial”. Rezervele de combustibil sunt aproape de epuizare în Gaza, mai spune ONU.

Atac din/spre Liban

În cursul zilei de luni au continuat lansările de rachete între Gaza și Israel, fără ca vreuna din cele două părți să dea vreun semn că ostilitățile ar putea înceta. În timpul nopții, noi rachete au fost lansate spre Israel, inclusiv din Liban, iar Israelul a răspuns cu foc de artilerie.

Au fost identificate, în total, șase încercări eșuate de lansare de rachete din Liban", a spus armata israeliană într-o declarație.

Până luni seara, în Gaza au fost raportate șapte noi victime.

Potrivit Israelului, în ultima săptămână, peste 3.000 de rachete ar fi avut drept țintă Israelul, un număr „fără precedent”. 90% dintre acestea ar fi fost interceptate de sistemul israelian antirachetă Iron Dome.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG