Linkuri accesibilitate

16 palestinieni uciși în Gaza. 35.000 de nume ale victimelor de la începutul războiului, publicate


Urmările unui atac israelian asupra unei case din Nuseirat, în centrul Fâșiei Gaza. 16 septembrie.
Urmările unui atac israelian asupra unei case din Nuseirat, în centrul Fâșiei Gaza. 16 septembrie.

Oficialii palestinieni spun că atacuri aeriene israeliene de luni dimineața au ucis 16 persoane în Fâșia Gaza, inclusiv cinci femei și patru copii.

O casă din tabăra de refugiați Nuseirat din centrul Gaza a fost distrusă de un atac în care au fost ucise cel puțin 10 persoane, inclusiv patru femei și doi copii.

Spitalul Awda, care a primit cadavrele, a confirmat bilanțul și a transmis că alte 13 persoane au fost rănite. Înregistrările spitalului arată că printre morți sunt o mamă, copilul ei și cei cinci frați ai ei, scrie AP.

Într-un alt atac asupra unei case din Gaza City au fost ucise șase persoane, inclusiv o femeie și doi copii, potrivit Apărării Civile.

Israelul spune că atacurile sale vizează doar militanții și acuză Hamas și alte grupuri armate că folosesc clădiri civile precum școli sau spitale pentru a se ascunde sau pentru a lansa atacuri.

Atacurile aeriene israeliene și bombardamentele de artilerie au continuat neîncetat pe fondul impasului în care se află discuțiile privind un acord de încetare a focului.

Ministerul Sănătății din Gaza a anunțat luni că peste 41.000 de palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza. Israelul spune că a ucis peste 17.000 de militanți, fără a furniza dovezi.

Listă cu numele a 35.000 palestinieni uciși

Autoritatea de sănătate condusă de Hamas din Gaza a publicat luni o listă cu numele a aproape 35.000 de palestinieni uciși de când Israelul a lansat operațiunea militară în teritoriu, în octombrie anul trecut, scrie dpa.

Lista nu face distincție între luptători și civili. Primele 14 pagini ale documentului se referă la 710 victime sub vârsta de un an.

În total, sunt enumerați 11.355 de copii și adolescenți cu vârsta sub 18 ani, în timp ce cele mai în vârstă victime înregistrate sunt doi bărbați cu vârste de 100, respectiv 101 ani.

Războiul din Gaza a fost declanșat de atacurile din 7 octombrie 2023, în Israel, ale grupului militant palestinian Hamas și ale altor extremiști. Aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise în Israel.

Militanții au capturat, de asemenea, 251 de ostatici, dintre care 97 sunt încă deținuți în Gaza, inclusiv 33 despre care armata israeliană spune că sunt morți.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG