Linkuri accesibilitate

Gazprom a început războiul în Europa de Est


Un muncitor care lucrează pentru Gazprom surpins lângă logo-ul companiei
Un muncitor care lucrează pentru Gazprom surpins lângă logo-ul companiei

Andrei Kobolev, director general la „Naftogaz”, compania energetică ucraineană a declarat că trustul "Gazprom" din Rusia a început să-și notifice oficial partenerii că va opri transportul gazelor pe teritoriul Ucrainei începând din anul 2020.Într-un interviu pentru RBK-Ucraina, el a spus că, în același timp, Kievul intenționează să transfere controlul asupra sistemului de transport al gazelor al țării (GTS) unui operator independent, care va trebui să încheie un contract cu Gazprom pentru transportul de combustibil. Potrvit cotidianului rus Izvestia, citat de Rador, dacă părțile pot fi de acord, atunci Kievul și Moscova ar putea să convină asupra unei cereri de tranzit în cadrul arbitrajului de la Stockholm, a adăugat Kobolev. "... sau Gazprom semnează un contract (cu un operator independent – nota red.), și atunci problema deprecierii sistemului de transport al gazelor naturale dispare în mod automat din plângerea noastră, sau, scuzați-mă, dar va trebui să compensați acest lucru", a spus șeful Naftogaz.

Pe data de 6 martie, șeful companiei ucrainene, Andrei Kobolev s-a plâns că implementarea proiectului North Stream 2 ar duce la distrugerea sistemului de transport al gazului din Ucraina, deoarece acesta ar deveni inutilă odată cu lansarea noului gazopduct.

„Traseu pentru o operațiune militară de proporții”. Șeful Naftogaz Ucraina despre conducta de gaze Nord Stream-2 și relațiile cu Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:51 0:00

O săptămână mai târziu, Temenujka Petkova, ministrul Energiei din Bulgaria, a anunțat că oficialii republicii au primit la rândul lor o notificare din partea Gazprom Export, care precizează planurile companiei ruse de a opri tranzitul de combustibil prin intermediul Gazoductului Transbalcanic, care trece prin teritoriile Ucrainei, României și Bulgariei până la intrarea pe teritoriul Turciei. Această conductă servește și Greciei, și Republicii Macedonia de Nord.

O plângere împotriva Gazprom, prin care se cer 11,58 miliarde dolari, a fost depusă la Curtea de arbitraj de la Stockholm, în iunie 2018. Prin această plângere, Naftogaz a cerut revizuirea tarifului de tranzit al gazelor din martie 2018, în baza unui contract încheiat în ianuarie 2009. De curând, Iurii Vitrenko, directorul executiv al companiei ucrainene, a declarat că organizația era pregătită să reducă pretențiile sale față de noul proces la 2 miliarde de dolari cu "anumite condiții". Contractul de zece ani dintre Naftogaz și Gazprom privind tranzitul gazelor naturale expiră în 2019.

Acesta nu este primul proces al părților în arbitrajul de la Stockholm. La sfârșitul lunii februarie 2018, instanța a ordonat companiei ruse să plătească 2,56 miliarde de dolari în favoarea companiei Naftogaz. În luna martie, Gazprom a făcut apel la decizia instanței și mai târziu a cerut abolirea completă. Kievul a anunțat apoi începerea unei recuperări forțate a fondurilor, precum și sprijinul instanței pentru o petiție de confiscare a activelor unei companii rusești din Elveția și Olanda.

Moscova a remarcat în repetate rânduri că transportul de gaze către Europa, prin teritoriul ucrainean, va fi păstrat în cazul fezabilității economice, precum și restabilirea unui echilibru de interese și simetrie a obligațiilor părților în cadrul contractelor existente.

XS
SM
MD
LG