Linkuri accesibilitate

General de brigadă din STS, trimis în judecată de DNA într-un dosar de fraudă


Romania -- generic, logo, DNA, National Anticorruption Department, Bucharest, 08Mar2016
Romania -- generic, logo, DNA, National Anticorruption Department, Bucharest, 08Mar2016

Procurorii militari din cadrul DNA l-au trimis în judecată pe generalul de brigadă Daniel Cosmin Grigore, fostul șef al Direcţiei Management Resurse Umane din Serviciul de Telecomunicaţii Speciale pentru instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual în formă continuată.


Acuzaţiile din acest dosar se referă la fraudarea unor concursuri de accedere în funcţia de ofiţer la STS, transmite DNA. În dosar este implicat şi un general de brigadă în rezervă, care a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DNA şi a acceptat să primească o condamnare cu suspendare.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată alţi ofiţeri STS:

  • locotenent colonel (în rezervă) Ana Niţu, la data faptelor şefă a Sectorului Testare Evaluare şi Asistenţă Psihologică din cadrul STS, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual în formă continuată, sub forma participaţiei improprii;
  • căpitan Adelina Sofia Aştefan, ofiţer în cadrul DMRU - Biroul Recrutări, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;
  • căpitan Ana Maria Daniela Berhardt, la data faptei subofiţer în cadrul Direcţiei Judeţene de Telecomunicaţii Speciale Giurgiu, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;
  • plutonier major Gabriela Racu, la data faptei subofiţer în cadrul Direcţiei Judeţene de Telecomunicaţii Speciale Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;
  • Liviu Berhardt (soţul inculpatei Ana Maria Daniela Berhardt), la data faptei agent de poliţie în cadrul Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.


Infracţiunile au fost comise în perioada iunie 2019 - martie 2020, la organizarea a trei concursuri de promovare a unor angajaţi STS din Corpul Subofiţerilor în cel al Ofiţerilor, beneficiară fiind Ana Maria Daniela Berhardt, inculpată în dosar, care nu a obţinut aviz psihologic favorabil, după susţinerea testării psihologice la primul concurs. La al doilea, deşi ar fi obţinut aceleaşi rezultate ca la proba anterioară a fost declarată „apt psihologic pentru a fi încadrat ofiţer în cadrul STS", lucru posibil datorită presiunilor făcute de Ana Niţu asupra psihologului examinator, la solicitarea generalului de brigadă Daniel Cosmin Grigore, spune DNA.

Mai mult, la al treilea concurs, din data de 19 februarie 2020, Adelina Sofia Ştefan ar fi dispus ca Ana Maria Daniela Berhardt să susţină testarea singură, în altă sală faţă de ceilalţi candidaţi.

În aceste condiţii, inculpata Ana Maria Daniela Berhardt ar fi reuşit să promoveze în cele din urmă examenul profesional cu ajutorul Gabrielei Racu, care i-ar fi oferit, prin intermediul telefonului mobil, rezolvarea la mai multe subiecte.

"În acelaşi context şi pentru acelaşi motiv, inculpatul Berhardt Liviu i-ar fi remis, direct sau prin intermediul unei alte persoane, generalului de brigadă, în rezervă, F.N. diverse bunuri în schimbul promisiunii acestuia din urmă că va interveni pe lângă factori de decizie din cadrul STS pentru ca inculpata Berhardt Ana Maria Daniela să ocupe postul de ofiţer. În urma probatoriului administrat, s-a stabilit că influenţa pretinsă a generalului în rezervă F.N. nu a fost una reală", mai spun procurorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti.

Anterior, procurorii militari au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpaţii: F.N. (general de brigadă, în rezervă) pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă; M.H.T. (persoană fără calitate specială), pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, complicitate la cumpărare de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă.

În prezenţa apărătorilor aleşi, inculpaţii au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv:

* generalul în rezervă F.N. - 1 an şi 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat;

*M.H.T. - 2 ani şi 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei doi inculpaţi şi acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Bucureşti.

XS
SM
MD
LG