Linkuri accesibilitate

George Orwell, „Ferma animalelor” (6)


La 70 de ani de la încetarea din viață a scriitorului britanic George Orwell, care s-au împlinit în 21 ianuarie 2020, difuzăm în serial adaptarea radiofonică a romanului „Ferma animalelor” transmisă la radio Europa Liberă în 1977.

Episodul 6

George Orwell, „Ferma animalelor” (6)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:25:35 0:00

MOTTO: „All animals are equal, but some animals are more equal than others.”

„Născut în Bengal în 1903, britanicul Eric Arhthur Blair avea să devină cunoscut ca scriitor sub pseudonimul George Orwell.

Puternic ancorat în actualitate și trăind intens evenimentele timpului său ,atît ca scriitor, cît și ca om. Orwell a luptat de pildă în Spania împotriva lui Franco în timpul războiului civil - el a fost în esență un scriitor politic, indiferent de genul literar abordat.

Înzestrat cu o inteligență scăpărătoare, cu un spirit ascuțit, și cu o remarcabilă luciditate și obiectivitate, Orwell a fost toată viața un dușman neîmpăcat al totalitarismului, fie el de dreapta sau de stânga.

El a descoperit și înțeles mecanismul comunismului mult mai profund și mai devreme decît cei mai mulți dintre contemporanii săi, și a fost printre primii care au tras semnalul de alarmă.

Într-o vreme când majoritatea intelectualilor considerau politica un coșmar abstract, George Orwell a avut curajul să privească relitatea în față, și să spună adevărul.

Când a murit, la numai 47 de ani, în 1950, Orwell lăsa în urmă o operă substanțială: pamflete politice, eseuri, critică literară, reportaje, romane. Se întîmplă însă adesea ca renumele unui scriitor să datoreze nu atît operei sale ca întreg, cît mai ales unei anumite lucrări.

După cum numele lui Defoe sau Swift, considerați părinții literari ai lui Orwell, sînt automat asociate cu „Robinson Crusoe” și respectiv „Gulliver”, tot astfel George Orwell a devenit celebru în primul rînd datorită ultimelor lui două cărți: „Ferma animalelor”, publicată în 1945, și „1984”, publicată în 1949. Amândouă reprezintă un act de acuzare a dictaturii comuniste, și un teribil avertisment.

În timp ce „1984” este o carte zguduitoare prin dramatismul și pesimismul prevestirilor ei, „Ferma animalelor” e o satiră mușcătoare, în care umorul incisiv al lui Orwell se dovedește demn de pana lui Swift.

„Ferma animalelor” este o carte scurtă, nu are mai mult de 30.000 de cuvinte. Dar ea l-a plasat pe George Orwell printre cei mai renumiți scriitori ai timpului său.

Orwell avusese în vedere posibilitatea traducerii cărții, dar probabil că nu și-ar fi imaginat niciodată că ea va fi tipărită în aproape toate limbile pământului, pînă și în japoneză și persană.

Țările comuniste însă n-au tradus și publicat niciodată „Ferma animalelor”. De ce? Fără îndoială pentru că starea de lucruri din aceste țări este aidoma celei din cartea lui Orwell.

Dar vă lăsăm mai bine pe dumneavoastră să judecați singuri.” (Ioana Măgură Bernard, 1977)

Distribuția a fost următoarea:

Bătrânul maior- Ion Turcu

Napoleon - Constantin Zaharia

Snowball - Sorin Cunea

Squiller - Mircea Jianu

Boxer - Ion Ioanid

Clover- Ileana Ionescu

Molly - Anișoara Negulescu

Muriel - Rodica Dinulescu

Benjamin - Mircea Vasiliu

Moses - Victor Cernescu

Pilkington - Tomi Bărbulescu

În alte roluri - Irina Sterian. Eliza Damian.Radu Vrancea, Max Bănuș

Traducerea și narația - Ioana Măgură Bernard

Versurile cântecelor - Sorin Cunea

Regia artistică și de studio - Ion Turcu

(Va urma)

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG